Galenskaper på Detroitmässan

Detroit är bilindustrins världscentrum och hela staden är en enda stor "bilsåpa". Här finns intriger, maktspel, korruption och lögner. Men det bjussas även på kärlek, lycka, pengar och framgång. Bakom kulisserna pågår ett avancerat strategispel och själva bilsalongen är en fantastiskt helgalen tillställning. Det kanske inte är så konstigt att världsartisten Seal invigde presskonferensen med monsterhitten Crazy? Välkommen till "the craziest show on earth!"

Foto:

Bilnyheter2007-01-17 08:07

Det är ovanligt kändistätt på bilsalongen i "motor city". Här finns mängder av världsartister, filmstjärnor, fotomodeller och toppdirektörer. En sak är klar: om DaimlerChrysler, Ford och General Motors var lika duktiga på att sälja bilar som att fixa kändispartaj så hade det varit frid och fröjd i bilstaden. Nu är det inte så - businessen är stentuff och kan beskrivas med ett välkänt citat: "Detroit, we have a problem". Lönsamhetsbekymren glömdes snabbt bort på den galna mässan, men den tjugoförsta januari packar showen ihop och den amerikanska bilindustrin rullar tillbaka till verkligheten igen.

Aston Martin V8 Vantage Roadster
Aston Martin var i hetluften under bilsalongen. Den anrika biltillverkaren som ägs av Ford är nämligen till salu och bland spekulanterna finns två av världens rikaste personer: Bernard Arnault och Albert Frère. Finansmännen är säkert sugna på att lufta Aston Martin Vantage V8 Roadster efter den franska Rivieran, naturligtvis med körhandskar i kalvskinn och Elton John i cd-spelaren. Himlen blir till tak på snabba arton sekunder och trelagerssuffletten garanterar isoleringen under vinterhalvåret. Startknappen är gjord av glas och dess ljusblåa färg skiftar snabbt till blodröd när vinkelåttans 380 hästar vaknar till liv.
Audi Q7 V12 TDI
Seal och flickvännen, supermodellen Hedi Klum, kommer säkert att åka Audi hädanefter. Det var nämligen under tyskarnas presskonferens som artisten framförde Crazy! Ja, visst är Audi Q7 V12 TDI på femhundra hästkrafter inte så lite galen och med en längd på över fem meter och en vikt på 2,5 ton käkar den småjeepar till frukost. Skogsmullen presenterades i konceptutförande med delvis nytt utseende varav den jättelika grillen står för det mest dramatiska. Motorn med dubbla turboaggregat är världens starkaste personbilsdiesel och noll till hundra avverkas på suveräna 5,5 sekunder medan toppfarten är reglerad till 250.
BMW 3-serie Cabriolet
BMW:s 3-serie är nu komplett tack vare en överraskande cabriolet. Nu överger även bayrarna tygtaket för ett trendigare tredelat plåttak - så nu har det ingen betydelse om vädergudarna plötsligt skulle få ett vansinnesutbrott. Ja, förutom att Armanikostymen kan få några regnstänk på sig under tjugo sekunder, så kort tid tar det nämligen att fälla upp plåttaket. Tekniskt baserar sig modellen på sina syskon, men det finns en hel del andra unika finesser. Cabben kan exempelvis beställas med världens första solreflekterande skinnklädsel, vilket ska sänka temperaturen med upp till tjugo grader. Därmed är det slut med "rumpsteken" under soliga dagar!
Cadillac CTS
Cadillac CTS lanserades under pompa och ståt tillsammans med allehanda celebriteter. Som draghjälp fanns bland annat Anna Kournikova, Carmen Electra och Sandra Bullock. Ja, frågan är väl om inte tjejernas urringningar fick mer blickar än själva huvudnumret. Cadillac CTS lanseras dock i helt nya kläder och mest iögonfallande är den kraftfulla grillen med det berömda kylarmärket och de vertikala strålkastarna. Interiören bjuder på dekorlister i valnöt, en silverglänsande mittkonsol och naturligtvis två gigantiska mugghållare mellan de bekväma framfåtöljerna. Under huven arbetar en nyutvecklad vinkelsexa på trehundra hästkrafter som driver på alla fyra.
Chevrolet Camaro Cabriolet
Chevrolet visade musklerna och presenterade en styrkedemonstration som satte skräck i konkurrenterna. På bilsalongen premiärvisades nämligen en helt ny taklös och retroinspirerad Camaro i originalkulören "Hugger Orange". Muskelbilen är naturligtvis utrustad med en femliters vinkelåtta på fyrahundra hästkrafter, vilken tycks få bensinkontot att löpa amok. Men för att blidka kritikerna har maskineriet utrustats med en revolutionerande teknik som kan stänga av hälften av cylindrarna. Därmed kan motorn förvandlas till antingen en åtta- eller fyrcylindrig. Det är vad jänkarna kallar för "miljöbil!"
Chrysler Nassau
Nassau är huvudstaden på Bahamas men även namnet på denna konceptbil. Nassau är ännu ett exempel på jänkarnas superfräcka art deco-arkitektur, en stil som föddes i samband med byggnationen av Chrysler Building i New York. Lyxvagnen är en fyradörrars "coupé" som skickligt döljer längden på 498 centimeter. Ja, tvådörrars coupéer förändrar oftast adrenalinets flödesschema men är inte särskilt praktiska. Designteamet tog därför biltypens vackra karosslinjer och placerade fyra karmlösa dörrar på mästerverket. Den exklusiva interiören bjuder på helvitt kalvskinn och borstat aluminium. I maskinrummet arbetar en V8 på 425 hästkrafter.
Ford Airstream
USA:s exklusivaste husvagnstillverkare heter Airstream. Ja, har man en gång sett ett gigantiskt silverlänsade aluminiumhus på hjul så glömmer man det aldrig! Ford har i samarbete med företaget byggt konceptbilen Airstream och inspirationskällan är Stanley Kubiks rymdfilm "2001". Ford Airstrem har en måsvingedörr längs hela högersidan och interiören består av fyra snurrfåtöljer. Men det är ändå drivsystemet som är mest spännande: bilen drivs med elmotorer vars batterier laddas från elnätet. Men efter fyra mil tar energin slut och då tar en vätgasdriven bränslecell över och laddar batterierna under färden. Äntligen en äkta amerikansk miljöbil!
Jaguar C-XF
Jaguar C-XF är bilsalongens mest omtalade bilmodell och att formgivningen är urläcker behöver vi inte bråka om. Tacka tjugonioåriga Linda Andersson för det! Vänersborgstjejen arbetar nämligen på designavdelningen och har ingått i projektgruppen. Jaguar C-XF är just nu en konceptbil men är i verkligheten ersättaren till S-type, som snart rullar i graven. Interiören är futuristisk och på mittkonsolen finns en juvelformad knapp som pulserar när V8:an på 410 kattkrafter startas. Trycker man sedan på knappen så uppenbarar sig växelspaken. James Bonds nästa tjänstebil lär bli produktionsversionen som för övrigt ska heta Jaguar XF. Det är så man blir "rörd och skakad!"
Lexus LF-A
Lexus skiner av stolthet och vältrar sig i framgångar. Företaget njuter av att på rekordtid ha lyckats täppa till munnen på samtliga konkurrenter och abonnerar på förstaplatsen i alla kvalitets- undersökningar. Dessutom kan vi vara säkra på att en fyrsitsig supersportvagn med rakbladsvass formgivning står högt upp på önskelistan hos kundgruppen. Lexus LF-A är ett sportbilskoncept som enligt det senaste skvallret ska debutera på årets bilsalong i Genève. Osynligt för våra blickar ruvar en V10 på femhundra hästkrafter som har utvecklats av Toyotas Formel 1-team.
Mazda Ryuga
Mazda Ryuga är ett projekt som hör framtiden till. På japanska betyder namnet "graciöst flöde" och det är ingen dum beskrivning av den läckra formgivningen som skapats av designchefen Laurens van den Acker. Holländaren lever verkligen upp till Zoom-Zoom-mottot och Mazda Ryuga stärker japanernas självförtroende ytterligare. Nyckeln är ett USB-minne som kan lagra förprogrammerade resmål till navigatorn eller musik som laddas ner till ljudanläggningens hårddisk. In i bilen kommer man genom två elektriska måsvingedörrar och vrider man på startnyckeln så vaknar en fyra som drivs med etanol.
Mercedes Ocean Drive
Mina damer och herrar: titta, njut och beundra nya Mercedes Ocean Drive. Det är en förhandstitt på cabversionen av Mercedes S-klass och har en retrolook som påminner om svunna tider. På femtio- och sextiotalet var nämligen de finaste Mercedesbilarna öppna och hade plats för fyra. Ocean Drive är helt enkelt en drömbil för varma sommarkvällar under bar himmel, gärna nära havet! Skulle det bli för svalt så är det bara att aktivera Airscarf, finessen som sprutar varmluft ifrån nackstöden. När denna innovation inte räcker till så är det bara att trycka på en knapp så fälls den stora suffletten upp. V12:an lämnar 517 hästkrafter och vem som helst förstår att prestandan är hårresande!
Mitsubishi Prototype X
En familjebil med rallyambitioner, kan det vara något? Låt oss då rekommendera nya Mitsubishi Prototype X - med en nyutvecklad turbofyra i aluminium kommer denna prestandaversion att ersätta vrålåket som lutar sig tillbaka på fyra världsmästerskapstitlar: Lancer Evolution. Bilen har fått förstärkt kaross, smäckrare form, fyrhjulsdrift, ny sexväxlad låda och naturligtvis en stor bakvinge. Även inredningen är effektivt klädd med rena och lättorkade ytor plus djupt skålade stolar från Recaro. Det hela toppas av ett inbyggt tidtagarur på mittkonsolen.
Toyota FT-HS
Toyota har spenderat mångmiljardbelopp på sin Formel 1-satsning men har konstigt nog ingen sportbil i sitt modellutbud. FT-HS är en smygtitt på vad som komma skall och formgivningen (med targatak) gör ingen besviken. Konceptet bygger på hybridteknik vilket innebär en bensinsexa i kombination med en elmotor. Summa summarum: fyrahundra hästar och noll till hundra på fyra sekunder. Den fräcka kupén benämns "2+2" och aktersoffan är inte mycket att hurra för. Det stärker bara känslan av att en riktigt fin bilupplevelse är som med god mat, ett gott vin eller ett perfekt förhållande: man ska inte vara mer än två personer om det!
Volvo XC60
Det blev kärlek vid första ögonkastet - men tyvärr blir det inte tal om någon dejt innan 2008. Volvo XC60 gjorde succé och det är inte så konstigt: läckrare stadsjeep får man leta efter! Designen är kaxig med aggressiv front, muskulösa skuldror och snitsigt vinklade bakljus. Interiören är minst lika tjusig och mest utmärkande är mittkonsolens jättelika display. Tekniken delas med nya Land Rover Freelander 2 och motoralternativen lär bli många, troligtvis allt ifrån en fyrcylindrig turbodiesel till en vinkelåtta på 315 hästkrafter. Under huven på konceptbilen arbetar däremot en sexa på 265 hästar som optimerats för etanoldrift. Näringsminister Maud Olofsson var med på premiären och lovordade den svenska bilindustrin. Synd bara att Volvo XC60 ska tillverkas i Belgien!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!