GardelöfŽs toppar & floppar -04

Nu är det dags att lägga årtusendets fjärde år till handlingarna - men vad hände så här i backspegeln? Jo, kungafamiljen parkerade slarvigare än någonsin och 26 125 kronor rök från apanaget. Samtidigt beslutade den rödgröna majoriteten att höja bilskatterna och i staterna orsakade en lättklädd Kylie Minogue trafikkaos. Påven fick den sista Volkswagen Bubblan och en knäppgök slog världsrekord genom att köra uppför Stuttgarts TV-torn. Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Foto:

Bilnyheter2004-12-30 08:07
Årets auktion
Mercedes SSK är en sällsynt bil med en spännande historia bakom sig.
Totalt tillverkades enbart trettiotre exemplar och under huven arbetade en vinkelsexa på 300 hästar. En av dom lyckliga ägarna var den numera framlidne George Edward Milligan och han köpte sitt exemplar 1941 för femtusen spänn. En kanoninvestering med tanke på att samma bil gick under klubban för rekordsumman femtiosju miljoner!
Årets badbalja
Snacka om att vara ute på djupt vatten med amfibiebilen Rinspeed Splash.
För hur ofta beskådar man en bil som kan förvandlas till en båt och som sedan flyger fram på sina "vingar" en meter ovanför vattenytan?
Det är bara att trycka på en knapp och vips öppnas bakluckan och ut kommer en trebladig propeller som drivs av en tvåcylindrig naturgasmotor på 140 hk.
Årets fundering
Varför heter det "rusningstrafik" när bilarna kör som långsammast?
Årets förbannelse
Mannen som sköt en varg fick femton månaders fängelse och tvingades betala 40 000 i skadestånd.
Samma vecka körde en fyllebult ihjäl en ung flicka och smet från olycksplatsen. Han dömdes till fem månaders fängelse! Politiker, är det meningen att fredliga människor ska bli nermejade och dödade av rattfyllerister?
Detta är för bedrövligt!
Årets gapskratt
Michel Schumacher är envis som en åsna, men riktigt usel på att hålla tider. Så när det var dags att fotografera de tjugo förarna vid säsongsfinalen i Brasilien dök tysken inte upp i tid. Mark Webber plockade då fram Jaguarstallets inofficiella maskot, en uppblåsbar åsna och placerade den på Schumis plats. Förarna hade en rolig stund och fotoblixtarna tog aldrig slut?
Årets hetsjakt
Det var ett stort sug efter nya Mercedes SLR och rena hetsjakten bröt ut. Mercedes skänkte bort det första exemplaret till "Laureus Foundation" som är en internationell organisation som hjälper sjuka barn. Supersportbilen lämnades till auktionshuset ChristieŽs och slutbudet blev (håll i Er nu) 15 mille. Det är mer än fyra gånger listpriset och alla manliga budgivare fick se sig överkörda av en kvinna, nämligen Juliana Terain från New York.
Årets (h)julklapp
Det gick kanonbra för Porsche och under 2004 gjorde sportbilstillverkaren en vinst före skatt på över nio miljarder kronor. För att visa sin uppskattning så beslutade ledningen att ge alla sina anställda en (h)julklapp i form av en bonus på 28 000 kronor och som grädde på moset även en trettonde månadslön.
Årets kullerbytta
Christina Aguilera får ofta lite för mycket innanför västen och turnéfesterna brukar sluta med en kullerbytta. Därför blev ingen förvånad när popstjärnan gjorde reklam för en annan "stjärna" som startade karriären med en avancerad kullerbytta: Mercedes A-klass.
Årets polisbil
Den italienska poliskåren rattar mestadels rostiga Fiat Uno, men under 2004 så blev alla fartsyndare tagna på sängen. Karabinjärerna införskaffade sig nämligen en Lamborghini Gallardo med blåljus och sirener. Under huven arbetar en vinkeltia på 500 hästar och bland standardutrustningen hittar vi ett system för automatisk identifiering av nummerskyltar - vilket går åt eftersom man kan toppa 310 knutar!
Årets postbil
När den franske brevbäraren René Scherek körde sitt sista arbetspass före pensioneringen så bjöd han omgivningen i Lille på en smärre chock. René hade nämligen lämnat sin rosthög till postbil hemma och låtit byta ut sin traditionella postuniform mot en racingoverall. Dessutom väckte mullret av en vinkelåtta kvarter efter kvarter och för ovanlighetens skull tycktes brevbäraren dyka upp i tid. Förklaringen var lika enkel som genial - för att fira sin sista arbetsdag så hade fransosen köpt sig en sprillans ny Ferrari!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!