GardelöfŽs toppar & floppar -06

Nu är det dags att lägga årtusendets sjätte bilår till handlingarna - men vad hände så här i backspegeln? Här är några axplock: Ford tvingades ta ett jättelån och pantsatte Volvo. De olympiska vinterspelen invigdes med en burnout och ett försäkringsbolag bevisade att Stenbockar är de bästa bilförarna. Honda bjöd sina amerikanska ägare på ett spratt och så är det klart att silikonbröst är bra för trafiksäkerheten.

Foto:

Bilnyheter2006-12-29 07:47

Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Årets auktion:
Att en tysk sångerska vid namn Leila har dyra vanor råder ingen tvekan om. Hon auktionerade ut sin nya Enzo Ferrari på auktionssajten Ebay, men det riktigt unika var "extrautrustningen" som inkluderades i affären: nämligen sig själv. Leilas målsättning var att hitta en man som verkligen hade råd med hennes exklusiva livsstil. Budgivningen slutade på 11,5 miljoner!
Årets banklån:
Ford har det skralt i penningkassan och tvingades ta ett jättelån på 124 miljarder kronor. De enorma förlusterna (under 2006 minus femtio miljarder) i kombination med de pågående omstruktureringarna tär rejält på ekonomin. I samband med lånet tvingades jänkarna att bland annat pantsätta aktier i Volvo!
Årets bomhot:
En välkänd motorjournalist och kollega passade på att inhandla en ny arbetsväska på Charles de Gaulle-flygplatsen. Utan att tänka sig för slänger han sin gamla väska i första bästa papperskorg. Några minuter senare blir det ett fasligt pådrag - platsen är avspärrad, poliser är på plats och det snackas om en bomb på flygplatsen. Gissa vem som försvann snabbare än blixten?
Årets bornout:
De olympiska vinterspelen invigdes under pompa och ståt på "Stadio Olimpico di Turino". Luciano Pavarotti stod för sången och Luca Badoer för underhållningen. Det var nämligen honom vi såg bakom ratten på en vilt sladdande F1-racer under invigningsceremonin. Ferraris italienska testförare gjorde sitt bästa för att bränna in de fem olympiska ringarna på scengolvet.
Årets chock:
Efter tjugofem år går Renaults och Volvos nordiska samarbete mot sitt slut. Efter första januari 2008 är försäljningssamarbetet ett minne blott och i stället kommer fransmännen att bygga upp en egen generalagentur. Beskedet slog ner som en bomb hos Volvo!
Årets flopp:
Efter mycket arbete, slit och övertalning så lyckades vi få tag på tre splitternya Dodge Viper, med ett nybilspris på nästan fyra miljoner, till segerkortegen i samband med Speedway Grand Prix i Målilla. Men kortegen ställdes in under det sista heatet av de engelska huvudarrangörerna. Ursäkterna var dåliga och vi säger bara maffiafasoner!
Årets fräckis:
Haynes är ett välkänt bokförlag som tar fram verkstadshandböcker till allehanda bilmodeller. Men under förra året lanserades boken "SEX" för alla sugna bilägare. Manualen innehåller steg-för-steg instruktioner hur man bäst får till det i såväl fram som baksäte. Jo, precis som i andra Haynes böcker så ägnas ett helt kapitel åt felsökning. Men här rör det sig mer om "ståndaktiga" detaljer?
Årets kraftprov:
Svensken Jakob Kapplan ägnar sig åt en ovanlig kraftsport - han drar nämligen bilar med snorren! Det började med hinkar, cyklar, kylskåp och nu siktar han på världsrekord: att dra två bilar som är ihopkopplade med varandra!
Årets krocktest:
Stod min medarbetare Bengt Dieden för. Han kan nämligen skryta över att ha gjort det första "verkliga" krocktestet med nya Mazda MX-5 Miata. Det var under provkörningen i Portugal som rullgrus uppenbarade sig i en snäv kurva. Hela det främre vänsterdäcket med hjulupphängning fick sig en rejäl flygtur.
Årets lansering:
Lanseringar av småbilar ger inte så stort eko på den svenska marknaden. Nya Opel Corsa är dock den viktigaste bilmodellen för tyskarna och därför var det inte på tal om att spara på krutet vid världspremiären i London. Bilen flögs in med helikopter och världsstjärnan Sean Paul uppträdde. Vilket spektakel!
Årets Leksak:
Du som följde friidrotts-EM i Göteborg fascinerades måhända av de fyra handbyggda Volvo XC90 som var ute och körde på Ullevis gräsmatta. Bilarna var i skala 1:5 och användes för att frakta spjut, släggor och diskusar från nedslagsplatsen tillbaka till kastarna. Elmotorn genererade två hästkrafter och maxlasten var 14 kilo.
Årets maktkamp:
Volkswagen skakades av en intern maktkamp som ledde till att koncernchefen Bernd Pischetsrieder tvingades kasta in handduken. Anledningen var hanteringen av affären mellan Scania och Man, där Volkswagen är största ägare i båda företagen. Den mäktiga styrelseordföranden Ferdinand Piëch tyckte inte alls om Bernd Pischetsrieders taktik eller snarare brist på taktik.
Årets minibar:
Äntligen flyttade "Englands bilsalong" tillbaka till Docklands i London, istället för att vara utlokaliserad till Birmingham. Mini kom därför sjöledes med sin exklusiva utställningshall. Pråmen var uppbyggd i tre våningar och kallades festliga Mini-bar(ge). "Barge" betyder pråm och med tanke på ordleken så serverades även förfriskningar på övre soldäck.
Årets nederlag:
Daewoogruppens grundare, Kim Woo Choong, fälldes för bedrägeri och förskingring. Domstolen dömde 69-åringen till tio års fängelse och han blev även skyldig att betala tillbaka 173 miljarder kronor. Det handlar med andra ord om den värsta ekonomiska brottsligheten någonsin i Sydkorea.
Årets oflyt:
Koenigsegg hade ovanligt mycket oflyt förra året när en och samma CCX var inblandad i tre krascher. Det började med att däckmiljonären Tommy Sharif sladdade av en racerbana i Norge. Koenigsegg köpte tillbaka bilen och vid företagets testkörning av samma bil så tappade även rallyföraren Louis Anselmi herraväldet över vinkelåttans 806 hästar. Efter några justeringar så såldes bilen vidare till Stefan Bengtsson - som kraschade på jungfrufärden!
Årets p-plats:
Att det är dyrt att parkera i London känner vi till. Men frågan är om det här tar hem priset - fastighetsmäklaren Foxtons sålde nämligen en parkeringsplats i Knightsbridge för 1,2 miljoner kronor. Någon som tänker tälta, eller?
Årets provkörning:
Hederstiteln måste tilldelas Volvo C70 eftersom det är göteborgarnas första plåtcabriolet och dessutom genomfördes provkörningen i Dubai. Solen gassade från en klarblå himmel och vi upptäckte att dricksvattnet var mycket dyrare än bensinen: soppan kostade nämligen bara tre kronor litern!
Årets tabbe:
Honda i USA gjorde årets dundertabbe. De tryckte nämligen fel telefonnummer till sin assistans- och kundtjänst i alla broschyrer och instruktionsböcker. Alla som ringde numret hamnade hos ett företag som erbjöd mycket stönande i luren! Honda tvingades att skicka ut ett vykort till alla bilägare med ett rätt och mer anständigt telefonnummer.
Årets undersökning:
Nu är det bevisat - det finns en koppling mellan stjärntecken och förarskicklighet. Ett försäkringsbolag har kontrollerat 160 000 olyckor och på så sätt funnit ett samband. De bästa bilförarna är enligt följande: Stenbocken (som undertecknad), Skorpionen, Skytten, Vågen, Lejonet, Väduren, Vattumannen, Kräftan, Jungfrun, Fiskarna, Oxen och längs ner på listan återfinns Tvillingarna.
Årets upptäckt:
Alla vet hur viktiga krockkuddar är för säkerheten - men när en tjugofyraårig tjej i Bulgarien frontalkrockade så saknade hennes bil krockkuddar. Läkarna konstaterade dock att hon klarade livhanken tack vare sina - silikonbröst! Tuttarna sprack och tog upp hela smällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!