GardelöfĆœs toppar & floppar -07

Nu Àr det dags att lÀgga Ärtusendets sjunde bilÄr till handlingarna, men vad hÀnde sÄ hÀr i backspegeln? VÄr motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka pÄ bilÄret som gÄtt!

Foto:

Bilnyheter2007-12-28 07:57

HÀr Àr nÄgra axplock: miljöbilarna slog igenom med buller och bÄng. Formel 1-cirkusen drabbades av en omtumlande spionskandal och Tysklands bilindustri skakades av en kÀnslosam skilsmÀssa. Hastighetsskyltarna fick plötsligt konkurrens och i staterna bevisades det att gammal kÀrlek rostar - alltid.

Årets trafikfara:
Forskarna bevisade vad alla förutspÄtt - att den sexiga reklamen som vÀnder sig mot bilister Àr trafikfarlig. Under 2007 intrÀffade mÀngder av olyckor i Europa nÀr upphetsade chaufförer fastnade med blicken pÄ utmanande reklambilder istÀllet för pÄ vÀgen. Av nÄgon oförklarlig anledning sÄ var det mest karlar som rÄkade illa ut. Forskarna kallar fenomenet för "push-up effekt!"
Årets clown:
DÀr spriten gÄr in gÄr vettet ur, det vet alla utan en 37-Ärig clown frÄn Bremen. Tysken irrade omkring pÄ vÀgen nÀr han plötsligt tyckte sig se en trafikolycka pÄ motsatta körbanan. Han tvÀrnitade, tog med sig förbandslÄdan och erbjöd sin hjÀlp. Men offren tackade vÀnligt men bestÀmt nej eftersom "trafikolyckan" bara var en poliskontroll och konstaplarna kunde bura in kvÀllens onyktraste, fast mÄhÀnda hjÀlpsammaste, bilist.
Årets klĂ€der:
Tyskarna dominerar inte enbart den europeiska bilscenen. Under 2007 erövrades Ă€ven catwalken med klĂ€dplagg gjorda av bildelar. MĂŒnchens modeskola presenterade en kollektion tillverkad av krockkuddar, sĂ€kerhetsbĂ€lten och diverse olika inredningsmaterial. Accessoarerna baserades naturligtvis pĂ„ högtalare, dĂ€cken och instrumentpanelen. UrsĂ€kta, men Ă€r det möjligt att fĂ„ en inbyggd luftkonditionering?
Årets pĂ„hitt:
Japaner Àr verkligen pÄhittiga och presenterar den ena knÀppa idén efter den andra. Vad sÀgs exempelvis om spelande vÀgar? Ja, du lÀste faktiskt rÀtt. Flera vÀgstrÀckor testar nu en belÀggning med smÄ rÀfflor i asfalten, placerade med sex till tolv millimeters mellanrum. DÀrmed uppstÄr en trudelutt nÀr man kör och jappsarna har en melodi för 50 km/h, en annan för 70 och en tredje för 90. VÀgskyltarnas tid Àr snart förbi!
Årets testbil:
Audi R8 var Ärets frÀckaste sportvagn med Ärets fulaste smeknamn: "RÄttan". Men till skillnad frÄn den fyrbenta gnagaren sÄ tycktes alla avguda vÄr testbil. Nyfikna blickar kastades, det tisslades och tasslades. Bilen slog ett svÄrslaget rekord i antalet samtal, mejl och förfrÄgningar - alla med samma frÄga: "snÀlla, kan jag inte fÄ Äka med. Gud, jag gör vad som helst". Jag har aldrig varit sÄ populÀr, men efter en testvecka var allt som vanligt igen?
Årets boom:
Miljöbilarna slog igenom med buller och bÄng. Alla snackade om 120-grammare och dÄ menar jag inte hamburgare med bröd, utan att bli definierad som miljöbil. AlltsÄ vagnar som slÀpper ut mindre Àn 120 gram koldioxid per kilometer och dÀrmed fÄr 10 000 spÀnn i bidrag av staten. Sverige noterar just nu de snabbast sjunkande koldioxidutslÀppen i hela vÀrlden.
Årets skilsmĂ€ssa:
SkilsmÀssor Àr jobbiga, det vet alla som drabbats. Chrysler och Mercedes (DaimlerChrysler) beslutade sig för att gÄ skilda vÀgar eftersom Àktenskapet ÀndÄ aldrig funkade. Den förlusttyngda amerikanska delen sÄldes för 50 miljarder till investmentbolaget Cerberus. Mercedesbossen Dieter Zetsche pÄstÄr att han aldrig sovit sÄ gott om nÀtterna som nu?
Årets taxiförare:
Michael Schumacher riskerade att inte hinna med flyget och bad plötsligt taxikillen om att fÄ köra sjÀlv. JodÄ, vid första bÀsta parkeringsficka fick den sjufaldiga vÀrldsmÀstaren i Formel 1 ta över ratten. "Han gjorde otroliga omkörningar och höll hög fart genom kurvorna" berÀttade chauffören, eller snarare passageraren, som fick tusen spÀnn i dricks. Schumi sjÀlv hann till flyget och nu utreder den tyska polisen hÀndelsen.
Årets rosthög:
Den 15:e juni 1957 grÀvdes en ny Plymouth Belvedere ner i Tulsa, Oklahoma. Cementkistan skulle öppnas igen exakt femtio Är efterÄt och bilen lottas ut till en av stadens invÄnare. SpÀnningen var dÀrför olidlig i somras och flera TV-bolag direktsÀnde uppgrÀvningen. Och visst blev det en stor överraskning. JÀnkaren badade nÀmligen i vatten och var totalt genomrostad. Gammal kÀrlek rostar - alltid!
Årets rykte:
2007 bjöd pÄ mÄnga rykten och spekulationer om Volvo. Det pÄstods att personbilstillverkaren frÄn vÀstkusten var till salu och att WallenbergssfÀrens maktbolag Investor skulle vara intresserade liksom BMW. Inget har hÀnt Àn, men det hetaste tipset Àr ÀndÄ PG Gyllenhammars favorit: Renault. Köpeskillingen uppskattas till mellan 55-70 miljarder kronor, ett vÀlkommet tillskott till Fords skrala kassa.
Årets bil:
NÀr motorjournalister Àr ute pÄ testuppdrag sÄ brukar vi lite skÀmtsamt sÀga att ju flottare middagar och pÄkostade partaj - desto sÀmre Àr bilen som ska köras! Med tanke pÄ att Fiat brÀnde 110 miljoner under en enda partykvÀll i Turin sÄ skulle ju nya Fiat 500 vara rena skrÀpet. Men vÄr teori stÀmde inte tack och lov, "femhundran" Àr nÀmligen ett charmtroll som alla Àlskar.
Årets reklamfilm:
"Tretton sockerbagare hÀr bor i staden, de bakar Skoda mest hela dagen". Den tjecka bilbyggaren anlitade Englands duktigaste bagare och chokladmÀstare för att bygga en ny Skoda Fabia, i naturlig storlek, till en reklamfilm. Allt gjordes för hand och det var inte bara skalet som tillverkades av sanslösa mÀngder med smet, utan Àven stolarna, interiören och motorn - som naturligtvis fylldes med sirap!
Årets spionskandal:
Formel 1-cirkusen drabbades av en omtumlande spionskandal kallad "Stepneygate". Ferrariingenjören Nigel Stepney lÀckte 780 sidor topphemlig information om italienarnas formelracer till McLarens chefsdesigner Mike Coughlan. EngelsmÀnnen menade Ä andra sidan att de inte anvÀnt sig av informationen, men fÀlldes. Straffet blev 660 miljoner i böter samt uteslutning ur konstruktörs-VM.
Årets svek:
Moderaterna och Kristdemokraterna gick emot sina vallöften om sĂ€nkt bensinskatt och den första januari 2008 höjs sĂ„vĂ€l koldioxid- som energiskatten. Alla barnfamiljer och glesbygdsbor som röstade pĂ„ en politik för sĂ€nkt bensinpris fĂ„r alltsĂ„ uppleva raka motsatsen. Totalt innebĂ€r det en skattehöjning med 28,7 öre per liter bensin och 55 öre per liter diesel. Ärade svenskar: gör som fransoserna och protestera. Ut med gödselspridarna utanför Rosenbad!
Ett riktigt Gott Nytt År önskar Johannes Gardelöf, CNP - Car News & Pictures AB
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!