GardelöfŽs toppar & floppar -08

Bilåret 2008 kommer att gå till historien som ett av de händelserikaste någonsin. Tre av världens största biltillverkare kämpade för sin överlevnad och under samma vecka offentliggjordes att såväl Saab som Volvo är till salu. F1-cirkusen drabbades av en pervers sexskandal och så fick utvecklingsfolket hos Bentley sitt livs chock. Sverige slog rekord i låga koldioxidutsläpp samtidigt som vi upplevde rena bensinmacksmasakern. Motorjournalisten Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på året som gått!

Foto:

Bilnyheter2009-01-02 13:16
ÅRETS ARGASTE:
Ferraribossen Luca di Montezemolo blev fullständigt rasande när Felipe Massa tappade VM-titeln i finalkurvan vid årets avgörande Grand Prix i Brasilien. Luca satt bekvämt hemma i soffan med skumpan på kylning när Lewis Hamilton i de sista skälvande sekunderna lyckades ta den nödvändiga femteplatsen för att bli världsmästare. Montezemolo blev så förbannad att han tog sin tv-apparat och kastade ut den från huset. Snacka om "platt-tv".
ÅRETS BADKRUKA:
Att provköra nya Audi R8 har sina risker, speciellt om det inte är din egen bil utan ett provkörningsexemplar från den lokala handlaren. Det fick en 33-årig holländare erfara efter att ha tryckt plattan i mattan och låtit vinkelåttans 420 hästkrafter leka fritt, på en 80-sträcka! Äventyret slutade med att den flygande holländaren hamnade i en flod och totalkvaddade miljonvagnen. Visst blev det skam när föraren väl simmat till torra land!
ÅRETS BESKED:
Det har ryktats länge om Fords planer på att sälja Volvo och den första december fick vi äntligen raka puckar från Detroit: "Volvo är till salu för sex miljarder dollar". Vissa tyckte beskedet var chockerande - sedan dröjde det bara 24 timmar så bekräftade GM att även Saab ska krängas. Frågan är vad som kommer att hända med våra blågula kronjuveler? Regeringen, med finansminister Anders Borg i spetsen, presenterade dock ett stödpaket på 28 miljarder. Hoppas det räcker för att hålla näsan över vattenytan.
ÅRETS FLOPP:
Världsekonomin försämrades i dramatisk takt under året och "the big three" Chrysler, Ford samt General Motors kämpar nu för sin överlevnad. Vad som kommer att hända under 2009 står än så länge skrivit i stjärnorna, men helt klart är att biltillverkarna behöver mångmiljardtillskott för att inte göra brakkonkurs. George Bush har lovat att hjälpa till med ett nödlån, men de riktigt stora förhoppningarna står till USA:s nyvalde president Barack Obama.
ÅRETS KLANT:
Där spriten går in går vettet ur, det vet alla - inklusive rallystjärnan Daniel Carlsson som engagerat sig starkt mot rattfylleri. En av hans sponsorer har varit WRADD, vilket står för "World Rally Against Drunk Driving" och rallyesset var ambassadör för trafiksäkerhetskampanjen környkter.nu. Därför blev man ju minst sagt besviken när Daniel under midsommarhelgen försökte fly från polisen med 0,79 promille i blodet. Snacka om dubbelmoral!
ÅRETS MACKDÖD:
Vi fick under året uppleva rena "mackmasakern" och redan om tre år kommer mer än var fjärde bensinstation att vara nerlagd. Några av dem bommas troligtvis igen helt i onödan för att inte ägarna har råd att skaffa de etanolpumpar som lagen tvingar dem att införskaffa. Ja, blott en pump kostar drygt 400 000 kronor och vem vet när etanolboomen är över? Det här är Sverige i ett nötskal!
ÅRETS SKANDAL:
Hela Formel 1-cirkusen skakades av en riktigt snuskig sexskandal. Det var presidenten för det internationella bilsportförbundet, Max Mosley, som fångades på film när han hade ett minst sagt bisarrt umgänge med fem galanta damer på ett hotellrum. 68-åringen hälsades välkommen av vakter klädda i nazistkläder och därefter väntade både handbojor och piska. Undra just vad hans fru tyckte om avslöjandet - de har ju "bara" varit gifta i 48 år.
ÅRETS SMARTING:
Lilla Toyota iQ imponerade stort på oss och innehar hederstiteln "världens kortaste fyrsitsiga bil". Längden är blott 299 centimeter och trendsättaren vänder bokstavligen på en femöring. Den trecylindriga motorn på 68 hästar gör ett bra arbete och dricker bara 0,43 liter milen. Det innebär att ägarna får ett riktigt grönt miljösamvete eftersom koldioxidutsläppet enbart är 99 gram per kilometer. Det här, mina damer och herrar, är framtiden!
ÅRETS SMYGARBETE:
Volvo presenterade äntligen ett helt nytt modellprogram kallat DRIVe som lever upp till miljöbilskraven. Vad sägs exempelvis om en V50 som snittar 0,45 liter milen och släpper ut 118 gram koldioxid per kilometer? De flesta vet dock inte om hemligheten bakom de feta rubrikerna. Koldioxidansvarige Peter Ewerstrand tog nämligen fram konceptet på sin fritid, utan företagsledningens vetskap. Efter tio månaders smygande presenterades idéerna som omgående fick "grönt" ljus av hövdingarna på Hisingen.
ÅRETS STINKBOMB:
Rolls-Royce är vana att ta hand om sina kunder på bästa sätt. Så när en gentleman klagade på stanken i hans Phantom rullades den röda mattan ut och engelsmannen välkomnades till fabriken. Teknikerna började genast med att skruva isär vissa delar av bilen, de gick igenom interiören och tog prover som skickades på analys. Men allt var resultatlöst. När den anonyma kunden kom tillbaka så kunde dock teknikerna sniffa sig fram till problemet: lukten kom nämligen från hans skor. Alltså värsta sortens tåbira!
ÅRETS TABBE:
Under filminspelningen av den nya Bondfilmen "Quantum of Solace" inträffade en olycka som kunde ha fått katastrofala följder. För under en vild biljakt tappade stuntmannen kontrollen över sin Aston Martin DBS, körde rakt ut för en tio meter hög klippa och äventyret slutade på botten av Gardasjön. Föraren lurade döden likt James Bond och fick böta femtusen spänn för vårdslöshet i trafik. Hur det gick med skrothögen? Jo, den såldes för 2,5 miljoner kronor till en entusiast. Alltså 800 000 mer än vad originalet kostar. Än är inte den sista idioten född!
ÅRETS TOPPNYHET:
Sverige hade under året Europas lägsta koldioxidutsläpp från nya personbilar, vilket verkligen är en toppnyhet! Miljöbilspremien på 10 000 kronor och en massa andra förmåner har naturligtvis bidragit mycket. Sedan kan man fråga sig om det är rätt att landets bilister tvingas betala världens högsta koldioxidskatt medan de verkliga miljöbovarna, flyg- och båttrafiken, inte betalar en krona? Bördor ska delas!
ÅRETS VÄRDERAS:
Det kan vara Sveriges genom tiderna sämsta bilaffär och handlingen utspelade sig hos Autoropa i Malmö. Företaget sålde årets dyraste och snabbaste supersportbil: en Bugatti Veyron för 15,5 miljoner kronor. Köparen ångrade sig dock redan efter ett halvår och lyckades sälja tillbaka vrålåket på 1001 hästar till återförsäljaren. Hur mycket värdeminskningen blev? Jo, drygt två miljoner på 400 mil. Det är exakt femtusen spänn per mil!
ÅRETS ÖVERRASKNING:
Gissa om personalen på Bentleys utvecklingsavdelning blev chockade när en ny topphemlig sportcoupé återkom till fabriken i engelska Crewe efter tester på Nürburgrings mytomspunna racingbana. Nej, vrålåket var det absolut inget fel på - men inuti gömde sig fyra illegala flyktingar från Irak. Tja, ska man ändå ut och resa så kan man ju välja en bil med stil! Flygbiljetterna hem blev dock inte i Business Class meddelar myndigheterna.

Ett riktigt Gott Nytt År önskar:
Johannes Gardelöf
CNP - Car News & Pictures AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!