Jaguar före Skoda

Efter tolv långa år har vi äntligen fått fram ett nytt blågult F1-löfte: Björn Wirdheim. Arbetsgivaren är det engelska Jaguarteamet och på visitkortet står det "tredjeförare". Det innebär att han får hoppa in om någon av de ordinarie förarna skadar sig eller kickas. Men tävlingsdebuten närmar sig med stormsteg tack vare de imponerande träningsresultaten. Ändå har racertalangen strikta order om att inte lägga tio mille i muren - så mycket kostar nämligen en formelbil!

Foto:

Bilnyheter2004-06-11 06:59

Han kallas för "the icecold Swede" men är ett av de hetaste namnen inom Formel 1 just nu. Stallen fick upp ögonen för Björn Wirdheim förra året när han tog hem Formel 3000-mästerskapet i utklassningsstil. Testerbjudande i racingens elitklass strömmade in och valet föll slutligen på Jaguar. Hos engelsmännen är han både test- och reservförare, om något skulle hända Mark Webber eller Christian Klien.

Bara en chans
Enligt årets regler får varje stall ställa upp med en trio av förare under fredagens fria träning och det har Björn Wirdheim gjort med besked. Flera gånger har han kört tidsmässigt jämnt med försteföraren Mark Webber och inför Spaniens Grand Prix var han exempelvis blott två sekunder efter världsmästaren Michael Schumacher. "Ändå har jag strikta order att ta det lugnt. Jag kör reservbilen och det får absolut inte hända något med den" berättar Björn som började med att köra gokart i tioårsåldern. Inspirationen kom från pappa Örnulf som själv tävlade i GT-racing på kontinenten. "Jag var alltid ute med farsan på utlandsresor och sjukanmälde mig i skolan". Hoppas du på att få tävla under årets säsong? "Nej, jag har inga förväntningar om att få köra något lopp i år" svarar 24-åringen diplomatiskt. Hur är det med konkurrensen inom teamet? "Jag vill självklart vara snabbare än andreföraren Christan Klien så jag blir ordinarie till nästa år, man får nämligen bara en chans". Du rattar Skoda Octavia RS, är det inte dags att byta? "Jo, nu blir det jagga för hela slanten!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!