Lätt & lagom

Mazda ställer nu dörrarna på glänt till en ny kundgrupp. Mazda2 har nämligen tappat två dörrar, ändå är den precis lika lång som 5-dörrarsversionen. Småbilen har blivit lite mer opraktisk, men det är precis så unga singlar och kärlekspar vill ha det: en tuffing med kaxig attityd fast med ett användbart baksäte. Därmed har dörrarna växt med sexton centimeter vilket gör att byxsömmarna klarar insteget till aktersoffan.

Foto:

Bilnyheter2009-07-15 07:02


Mazda2 är bara 389 centimeter lång men beter sig som en betydligt större bil. Man sitter oväntat bra och japanen saknar ingen väsentlig utrustning i Advance-utförandet á la 131 900 kronor. Här finns den säkerhetsutrustning som behövs med bland annat sex krockkuddar och dynamisk stabilitetskontroll. I köpet ingår även fjärrstyrt centrallås, elfönsterhissar, ljudanläggning och luftkonditionering.

Pigg och glad
Den fyrcylindriga motorn på 75 hästkrafter ger vagnen tillräcklig prestanda och går dessutom riktigt tyst. Noll till hundra rullar på fjorton sekunder och toppfarten är 168. Vill du ha mer krut under huven? Då erbjuds även en Sport-version på 103 kusar, men då ökar också prislappen till 161 900. Mazda har arbetat mycket med att banta vikten på "tvåan" och i grundutförande ligger den på 1 025 kg. Det är mycket bra, vilket avspeglar sig på förbrukningen. Vad sägs om drygt halvlitern milen för minsta maskinen? Suveräna siffror, men tyvärr kvalar inte testvagnen in som miljöbil eftersom det felar ynka fem gram. Mazda2 i tredörrarsutförande kan sägas vara en komplett småvagn med storbilsegenskaper som få. Med en treårig fabriksgaranti (eller 10 000 mil) är även garantisidan svårslagen. Att japanen tillverkas i ett antal pigga och glada färger gör inte saken sämre!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!