Made in Trollhättan

Man skulle kunna säga att Cadillac BLS är en modern svenskamerikan - inspirationen kommer från det stora landet i väst men tillverkningen sker i Trollhättan.

Foto:

Bilnyheter2006-03-15 09:45

Frågorna hopar sig dock: är verkligen jänkaren en Saab 9-3 med snyggare emblem och varför säljs inte bilen i USA?
Vi bollade funderingarna vidare till Larry Craig med den pretentiösa titeln "Program Engineering Manager". Amerikanaren har ett stort ansvar och delvis bilfabrikens öde i sina händer!

Vad betyder modellbeteckningen BLS?
"Egentligen skulle bilen ha begåvats med begynnelsebokstaven A, detta för att distansera den från CTS som ligger snäppet över i exklusivitet. Men då beteckningen ALS redan var upphovsskyddat fick vi döpa om bilen till BLS, där slutspurten står för Luxury Sedan".

Cadillac brukar traditionellt förknippas med exklusivitet och komfort. George Bush rattar exempelvis Cadillac, men får varumärket samma status med nya BLS?
"Ja, det står fortfarande för exklusivitet och komfort, men också enkelt handhavande. Vi har exempelvis ingen iDrive som BMW - det tycker våra kunder är för komplicerat. En Cadillac ska vara enkel att använda och någon instruktionsbok ska egentligen inte behövas".

Cadillac BLS ska inte säljas i staterna. Är inte det en miss i planeringen?
"Nej, BLS är helt enkelt för liten för våra kunder i USA. Dessutom gör valutaproblematiken bilen mindre konkurrenskraftig gentemot våra nuvarande modeller på hemmamarknaden".

Cadillac BLS vs. Saab 9-3, vad är den största förändringen?
"Mugghållaren (skratt). GM-bossen Bob Lutz är mycket noga med denna finess och provar alltid bilarna personligen om de är rätt utrustade på den punkten. Skämt å sido, Cadillac BLS må vara baserad på Saab 9-3 men har ändå 1 500 nya artiklar. Stor möda har bland annat lagts ner på ljudisoleringen och utvecklingskostnaden är ju trots allt runt 1,4 miljarder".

Vilka finjusteringar hade gjorts om ni fått sköta utvecklingen på egen hand?
"Då hade BLS förmodligen haft kortare överhäng framtill och varit bakhjulsdriven".

Bilen byggs på GM:s Epsilonplattform, vilken är densamma som för 9-3. Hur länge dröjer det innan den ersätts, vilket innebär nya modeller från Cadillac, Opel och Saab?
"Det enda jag törs avslöja är att den kommer att leva kvar längre i Cadillac BLS än hos de andra märkena du nämner".

Det betyder att kommande Saabar kommer att tillverkas i tyska Rüsselsheim, medan Cadillac stannar kvar i Trollhättan? Det ryktas redan om en ny kombivariant på BLS?
"Jag kan inte säga något om tillverkningen och kommande modeller. Men en sak är helt klar: blir Cadillac BLS en försäljningssuccé så innebär det även framgångar för biltillverkningen i Trollhättan" avslutar Larry Craig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!