Mitt i hetluften

Vad är bättre än den svenska sommaren? Den bjuder på ömsom sol, ömsom regn och väderprognoserna har samma tillförlitlighet som en Trabant - alltså ganska förfärande. Att åka öppet i det här klimatet har sina avigsidor, om det inte vore för plåtcabben. Peugeot 308 CC är den senaste nykomlingen och taket fälls på tjugo sekunder. Strunt samma om det är plus- eller minusgrader, nu kan man nämligen åka öppet året runt tack vare en elektronisk halsduk!

Foto:

Bilnyheter2009-06-26 06:40


Mercedes var egentligen först med uppfinningen, men det var bara en tidsfråga innan någon skulle kopiera ritningarna. Peugeot kallar sitt system för "Airwave" och funktionen är precis densamma: nackstöden kan spruta varmluft. Medan solen sakta sänker sig bortom horisonten så fortsätter vi köra nercabbat ända tills partyfolket kryper till kojs.

Vilken smäll
Designen är tuff med ett brett leende, lätt skulpterade sidor och ett tvärt bakparti med en luftdiffusor undertill. En diffusor är till för att styra luften och se till att bilen hålls nere mot vägbanan. Vanligtvis finns de på riktigt snabba vrålåk men i Peugeot 308 CC är det bara fejk. Dörrarna till cabvärlden öppnas stort och man sitter utmärkt i framstolarna. Baksätet bjuder däremot inte på samma aha-upplevelse för vuxna, men lämpar sig utmärkt för småttingarna. Givetvis erbjuds sex krockkuddar och om olyckan är framme så lär resenärerna i aktersoffan få byta underkläder. För med en öronbedövande smäll skjuts två störtbågar upp och dessa är monterade precis bakom nackstöden. I maskinrummet erbjuds inledningsvis två motorer: en bensinfyra på 150 hästkrafter (249 900 kr) samt en turbodiesel på 140 (266 900 kr). Med vindavvisaren bakom framstolarna och hårblåsen i nacken är Peugeot 308 CC en perfekt året-runt-cab för friskusen som inte räds lite kyla!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!