Nergrävd i femtio år

Nedräkningen har börjat inför årets stora bilfest i Tulsa, Oklahoma. Den femtonde juni öppnas nämligen en nergrävd cementkista som innehåller en sprillans ny 1957 Plymouth Belvedere. Då är det på dagen femtio år sedan jänkaren begravdes och borgmästarens order var glasklar: "bilen ska väckas till liv vid delstatens hundraårsjubileum 2007". När bilen grävdes ner fick dessutom stadsborna svara på hur många invånare Tulsa skulle ha år 2007. Personen, eller dess arvingar, som gissat bäst vinner dollargrinet och ett flak öl i skuffen!

Foto:

Bilnyheter2007-05-10 07:16

Många har hört ryktet och vissa tror det är en bluff - att en ny Plymouth Belvedere grävdes ner någonstans i USA på femtiotalet. Det står många vadslagningar på spel och faktum är att storyn är helt sann! 1957 begravde invånarna i Tulsa en jänkare med enorma stjärtfenor utanför stadens rådhus. Nu ska tidskapseln grävas upp och frågorna är många. Kommer lacken och kromet fortfarande att blänka? Går motorn att starta? Och kommer ölen att vara drickbar?

Rullat i graven
Den femtonde juni firar delstaten Oklahoma sitt hundraårsjubileum och största dragplåstret är ?the buried Belvedere". Spänningen stiger för varje sekund eftersom en person kommer att vinna den vit och guldfärgade Plymouthen. Strax innan den temporära begravningen fick stadsborna svara på vilket invånarantal de trodde att Tulsa skulle ha år 2007. Resultatet registrerades på mikrofilm och finns nu placerat i ett järnskåp inuti bilen. Den person (eller dess arvingar) som gissat bäst vinner bilen plus pengarna från en fond som startades med hundra dollar. Men varför blev det just en Plymouth Belvedere? "Enligt vår åsikt är bilen en sann representant för det här århundradet. Den har en attraktionskraft som fortfarande kommer att hålla i sig om femtio år" sa ordföranden för jubileumsgruppen vid jordfästningen 1957. Mycket vatten har runnit under Arkansasbroarna sedan dess och det mest komiska är att även varumärket rullat i graven.

Unik handväska
Men i cementkistan vilar inte enbart "Plyman" utan den lyckliga vinnaren kommer även att få en hel del andra godsaker. Handskfacket innehåller exempelvis de typiska sakerna i en kvinnans handväska från 1957: 2,73 dollar i växelpengar, fjorton hårklämmor, regnskydd för håret, läppstift, cigaretter, tändstickor, tuggummi, lugnande tabletter och en obetald parkeringsbiljett - hoppas bara vinnaren slipper betala ränta och påminnelseavgift! Eftersom jubileumsgruppen inte hade en susning om framtiden så placerades även fyrtio liter bensin och fem liter råolja i skuffen tillsammans med ett flak öl av märket Schlitz. Däremot vet ingen hur sakerna i den specialpreparerade cementkistan klarat av tidens tand. Om jänkaren, som kostade tvåtusen dollar 1957, är i nyskick eller en avdankad rosthög får vi snart veta. Borgmästaren tycks dock vara väl förberedd med tanke på ölen och de lugnande tabletterna. Vi får i alla fall hoppas att någon kommer ihåg var bilnycklarna finns! Fortsättning följer...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!