Obamas rullande hemlighet

De allra flesta känner till att presidentens flygplan heter Air Force One men vad många däremot inte vet är att hans tjänstelimousin heter Cadillac One. Barack Obama har svurits in som USA:s 44:e president och är nu världens mäktigaste man. Vi har tagit en närmare titt på Obamas hemlighetsfulla paradvagn som ska stå emot allt ifrån beskjutning till gasattacker.

Foto:

Bilnyheter2009-02-05 09:06


Den kallas "the beast" av säkerhetsvakterna och ska klara av att skydda presidenten i alla lägen. De rejäla dörrarna väger lika mycket som kabindörrarna på ett Boeing 747 jumbojet och är dessutom hundra procent gastäta. Secret Service är ytterst förtegna om den nya limon men vi kan avslöja vad som döljer sig inuti den svarta pansarkarossen.

Arv från flyget
Chauffören är specialtränad och vad som döljer sig under skalet är topphemligt. Men vi kan berätta att den 5,5 meter långa limousinen är utrustad med en dieseldriven V8 och har begåvats med punkteringssäkra däck i kevlar. De extrema pansarglasen tyder på att rutorna står emot mer än bara beskjutning och är över en decimeter tjocka. Bilen är dessutom utrustad med presidentens blod för att klara en akut transfusion, tårgaskanoner, maskingevär, egen syrgas samt säkerhetssystemet "night vision". Det sistnämnda är utvecklat från amerikanernas topphemliga Stealth-plan och låter alla föremål som befinner sig i mörker framträda på vindrutan framför livvakterna. Inuti limousinen finns ett rullande lyxkontor med dator, sattelittelefon samt en "panikknapp". Limousinen erbjuder gott om plats för fyra åkande plus livvakt och chaufför, vilka färdas i ställbara stolar av kalvskinn. Vad bilen kostar är en välbevarad hemlighet men enligt säkra källor så drabbar det inte presidenten personligen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!