Oj, vilken fabrik

Mitt ute i ingenmansland hittar vi världens modernaste bilfabrik. I en dalgång omgiven av granklädda berg och utslängd på ett stort fält ligger rekordfabriken som spottar ut en ny bil i minuten. Här tar det blott 18 timmar att bygga en ny kärra ändå lämnas hela sju års garanti. Tror du vi befinner oss i USA, Japan eller Korea? Nej, glöm det! Vi packade resväskan mot Zilina i Slovakien - hemstaden för nya Kia CeeŽd. Ett "frö" som växer och gror i rekordfart!

Foto:

Bilnyheter2008-04-30 06:44

Kia hade beslutat att deras första europeiska storfabrik skulle ligga i antingen Polen eller Slovakien. Det sägs att Jan Bajanek (bossen för den slovakiska regeringens myndighet för utländska investeringar) fällde avgörandet vid sitt möte med den koreanska delegationen i Zilina. Han tog nämligen med sig ett fjorton år gammalt kvitto på sitt första bilköp - en Kia Sephia. Gissa om det imponerande på koreanerna?

Dolda kameran
Efter skilsmässan från Tjeckien 1993 så hade fattiga Slovakien inte mer än en nedläggningshotad vapenindustri och lite småskaligt jordbruk att leva på. Därför är det imponerande att landet bara elva år senare är världens största bilproducerande nation räknat per invånare. Här finns fabriker som tillverkar Citroën, Peugeot, Volkswagen och det allra senaste tillskottet är alltså Kias jätteanläggning i Zilina. Här arbetar 3 000 anställda tillsammans med 300 robotar och i år ska det byggas 225 000 bilar, nästa år hela 300 000.
Kvalitetstänkande genomsyrar allt och fabriken är först i världen med att ha ett unikt övervakningssystem med över 100 videokameror.
Filmerna sparas en månad och upptäcks ett produktionsfel i efterhand så kan man gå tillbaka och se exakt vad som gick snett. "Vi ska bli världens bästa bilfabrik" säger bossen In-Kyu Bae och hastar iväg. Det är en timmes lunchrast och då stannar hela rekordfabriken. Men innan dagen är över så har 800 Kia CeeŽd lämnat fabriksporten. Alla med sju års garanti!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!