På dejt i Paris - Mondial de L'Automobile 2004

Det sägs att fransosernas vackra huvudstad får kärleken att sprudla. Man kan bli blixtförälskad på ett ögonblick och det drabbade även mig. Men det var inte bara en, utan flera heta flirtar och valet var svårt.

Foto:

Bilnyheter2004-09-30 08:25

Utseendet är ju inte allt samtidigt som man vet att skönheten tenderar bli svindyr i drift. Sedan finns alltid risken att man en dag tröttnar och vill byta upp sig. Ja, det är inte lätt att få kontroll över känslorna när man blivit störtkär i nyheterna på Paris bilsalong. Vi har dejtat de hetaste objekten!
Det sägs att kärleken är blind, men det stämmer inte på Paris bilsalong. Här bjuds det på ögongodis som heter duga och fotograferna svärmar runt läckerheterna som getingar på saftflaskan. Årets mässa innehåller mängder av bus och ingen biltillverkare viftade med pekpinnar i onödan. Ja, under pressdagarna till "Mondial deŽl automobile" så är det en prestation att inte tända på alla cylindrar. Här kan man hitta bilar för både en livslång gemenskap eller kortvarig romans. Nu raggar vi runt bland nyheterna!

Alfa Romeo 147
Nej, det var inga chockbesked som väntade när faceliftade Alfa 147 premiärvisades. Den hjärtformade grillen har blivit maffigare, strålkastarna större och framskärmarna är utbytta. Italienskan är därmed fortfarande ett roligt alternativ för konsumenterna som tycker att lusten betyder mer än lasten - bagaget är nämligen inte särskilt stort. Interiören däremot blandar det moderna med det traditionella och instrumenteringen är försedd med två stora "rör" som rymmer varvräknare respektive hastighetsmätare. Sex välkända motorer erbjuds varav hälften är dieslar, men oljebrännarna kan vi i Sverige glömma innan dieselskatten sänkts!

Audi A4
Designen är vågad, fronten djupt urringad och kromet glittrar - nya Audi A4 följer trenderna från catwalken i Paris. Det är här världens främsta modeskapare visar sina kollektioner och vartannat år bjuder modestaden på en färgsparkande bilsalong. Audi tog naturligtvis tillfället i akt och presenterade nya A4. Det är en familjebil där komforten tagit ett stort steg framåt och den ombonade kupén bjuder på ordentligt med svängrum. Under huven erbjuds nio motorer, varav en vinkelåtta på 344 hästar har högst dregelfaktor.

BMW M5
"Mmm?M5". Nu har den välkända chokladslogan fått konkurrens från oväntat håll, nämligen Bayern. Båda godsakerna är njutbara på sitt sätt och medan den ena ger hål i tänderna så lämnar den andra ett stort svart hål i plånboken. Det sägs ju att man blir lycklig av choklad - men frågan är om man inte blir ännu lyckligare av nya BMW M5. Den är nämligen fullutrustad av teknikgodis och under huven arbetar en vinkeltia på (håll i Er nu) 507 hästar! Även interiören innehåller förändringar och det mest synliga är växellådan. Det är nämligen en sjustegad mojäng som manövreras med hjälp av den traditionella spaken eller med paddlar bakom ratten.

Citroën C4 Coupé
De franska bilbyggarna har alltid varit påhittiga och fantasifulla - men frågan är om inte nya Citroën C4 tar priset. Vad sägs exempelvis om att förarstolen har inbyggd vibrator? Det må låta lite småperverst och barnförbjudet, men baktanken är god. C4 är nämligen utrustad med sensorer som läser av vägens markeringslinjer och överskrids dessa utan att blinkersen är påslagen så börjar stolen vibrera. Interiören har ärvt sina influenser från flera konceptbilar och en ny innovation är att klimatanläggningen kan förses med en integrerad doftgran aŽla Wunderbaum. När det gäller motoralternativen så erbjuds fem bensinare (från 90 till 180 hk) samt tre dieslar (från 92 till 138 hästar). Det osar succé?

Ferrari F430
Det senaste fullblodet heter Ferrari F430 och blir således ersättaren till 360 Modena. Pininfarina står för designen under överinseende av nytillträdde designchefen Frank Stephenson. Hör och häpna, men det är mannen bakom formspråket på nya Mini. Interiören är sofistikerad, men samtidigt förvånansvärt spartansk. Centralt finns en varvräknare vars rödmarkering börjar vid niotusen varv och en hastighetsmätare som är graderad till 360. Men nuffrorna bedrar - vinkelåttan på 490 hästkrafter pallar nämligen maximalt 315 km/h. Att Ferraris anhängare är fanatisk troende bevisas av att första årets produktion redan är slutsåld - trots att ingen fått provköra frestelsen!

Ford Focus Vignale
Ford bjöd på mässans största överraskning då man avtäckte en elegant cabriolet med fällbart plåttak. Namnet är Focus Vignale, vilket avslöjar att det rör sig om en konceptbil - men det senaste skvallret säger att det är dags för serieproduktion inom två år. På några sekunder kan aluminiumtaket fällas och med hjälp av elmotorer viks det ihop under bagageluckan. Interiören bjuder på en glamorös tillvaro: lädret är välskräddat och fuskaluminiumet gör sitt bästa för att lura ögonen.

Mercedes Vision B
Titta noga på bilden, det här är nämligen en hemlig familjebil som lanseras nästa år. Ja, förutom att inredningen piffats upp och några extra desigtricks tillkommit för att göra sig bättre i rampljuset. Resultatet kallas Mercedes Vision B och skapelsen är i stort sett produktionsklar. Bilen baseras mångt och mycket på nya A-klass, men har fyrtiotre centimeter längre kaross. Under huven finns en partikelfilterförsedd dieselfyra på 140 hästar, men räkna med att en bensinfyra på 116 hästar blir instegsmodell för i runda slängar 200 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!