"Påven" var buggad

(Budapest - Ungern) En bra såpa ska innehålla en lagom portion svek, hämnd, kärlek, misslyckanden, succéer och gärna lite oegentligheter. Formel 1 har allt som behövs för att kallas såpa och mitt i händelsernas centrum finns en svensk.

Foto:

Bilnyheter2003-09-12 07:32

Vi har varit på audiens hos påven - Ove "Påven" Andersson är nämligen högsta hönset för Toyotas F1-team. Här berättar han om miljardrullningen och avslöjar att motoravdelningen varit buggad!
Internationella Bilsportförbundet (FIA) behövde en månad på sig för att godkänna våra planer. Allt var spikat med Toyota, men ingen vågar göra något utan att storebror är med på noterna. Ska man leva tillsammans med cirkusens färskaste team under Ungerns Grand Prix så är det inget man genomför över lunchrasten. Men å andra sidan - vad är ett par dagars pappersarbete jämfört med ett minne för livet.

Tungt ansvar
Utanför depågrindarna till Hungaroring väntar hundratals autografjägare och bara några meter därifrån gömmer sig två "TF103". Det är internkoden för Toyotas rödvita formelracers som vardera är bestyckade med en vinkeltia på uppskattningsvis 900 hästar. Piloterna är välbekanta Olivier Panis och Cristiano da Matta, med bakom dessa båda herrar finns en personalstyrka på 770 personer som handplockats med pincett. Att prata pengar är som att svära i kyrkan, men runt fem miljarder har kalaset kostat. Mannen som håller i pluskan är en välbekant 64-årig vid namn Ove "Påven" Andersson.
Det vilar ett tungt ansvar på dina axlar? "Jo, det kan man lugnt säga. Vi har ju trots allt investera miljardbelopp, anställt några hundra och byggt en fabrik i Köln med egen vindtunnel".
När får vi uppleva den första segern? "Jag har alltid hävdat att det tar fem år att nå till toppen. Många har säkert glömt hur länge det tog för Scuderia Ferrari att erövra sitt första mästerskap och vi har enbart varit med under snart två år".

Pengarnas makt
Ove sneglar över glasögonkanten och upptäcker Bernie Ecclestone utanför Toyotas rullande restaurang i paddocken. "Påven" har ett kortare samtal med Bernie - mannen som köpt de kommersiella rättigheterna för sporten och har redan tjänat sig 32 miljarder på kuppen. "Utan Ecclestone hade Formel 1 varit död" säger Ove och berättar att teamen fasar för tanken att 73-åringen ska dra sig tillbaka.
Men skrämmer inte penningkarusellen bort nya intressenter? "Jo, det är helt sant. Den kostsamma tekniken inom sporten måste bort" Det har också fått fem team (BMW, Ferrari, Ford, Mercedes och Renault) att hota med att starta en utbrytarliga. "Det är inget jag tror på. Många förare har ju fantasilöner som teamen själva får ta konsekvenserna för".
Vad är viktigast, en bra förare eller en bra bil? "Enligt min mening är det helt klart bilen. Skulle vi placera Michael Schumacher i Toyotan så skulle det bara skilja några tiondelar". Ja, upplänningen har facit till det mesta och han tänker inte ge sig förrän en Toyota passerar målflaggan - som segrare.

Avancerat spioneri
Lagom till att "Påven" måste byta bord för en videokonferens med huvudkontoret i Köln så gör förarna mig sällskap. Ove tittar dem djupt in i ögonen och säger med ett sånt där typiskt, vänligt Ove-leende: "Tänk nu på att ni har med en svensk kille att göra. Varje ord ni säger får jag reda på".
Men ärligt talat grabbar, vad tycker ni om Ove? "Det är en person jag hyser stor respekt för" berättar Olivier Panis. Cristiano da Matta nickar instämmande och utbrister "han är som en pappa för oss". ŠMålsättningen i år var att åtminstone en bil skulle kvala in tio i topp varje tävling, vad har gått snett? "Vi har förmodligen den snabbaste motorn, men dessvärre har vi problem med aerodynamiken". Ove har tjuvlyssnat på vår långa diskussion och avslöjar ett verkligt scoop. "Faktum är att vår motoravdelning varit avlyssnad fram tills i förra veckan. Våra säkerhetsvakter har upptäckt spionmikrofoner som sänt trådlöst. Man kan ju bara gissa till vem". Jo, visst är F1 en underbar dokusåpa! Vi hälsar slutligen på hos Renaultbossen Flavio Briatore som presenterar sin nya flickvän efter Naomi Campbell - den 25 år yngre fotomodellen Heidi Klum. Men det är inget som frestar Ove, han är ju lyckligt gift med sin hustru Marion!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!