Polisens nya miljöbov

Här är polisens nya pansarvagn som framkallar skrämselhicka vid blotta blicken och som får alla andra polisbilar att blekna i jämförelse. Ekipaget står emot beskjutning, har öppningsbara skottgluggar och har begåvats med punkteringssäkra däck. Skulle bilen börja brinna finns även ett självsläckningssystem som sprutar skum och släcker branden på några sekunder. Vi kan sannerligen konstatera att polisens nyförvärv är en hjälpare i nöden!

Foto:

Bilnyheter2008-06-24 07:05


Bilen känns extremt amerikansk och det är nästan så att man tror att den är hämtad direkt från Irakkriget. Men inte, kärran är förvisso i grund och botten en Ford F-350 men den är rejält ombyggd i blekingska Backaryd av företaget Eurolans, som är specialister på att tillverka räddningsfordon.

Ett vakande öga
Det var för två år sedan Eurolans började planera polisbilen som ska hjälpa ordningsmakten i alla tänkbara krissituationer. Tre exemplar har tagits fram och dessa är stationerade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den tjocka bepansringen står emot beskjutning, klarar av att köra över minor och bilarna är 100 procent gastäta. Runt om finns skottgluggar utplacerade som enkelt kan öppnas för att kunna besvara beskjutning. Med hjälp av den inbyggda värme- och IR-kameran på taket kan man spana kilometervis efter försvunna personer men även ta sig fram i totalt mörker. Kupén har begåvats med ett slutet ventilationssystem som skyddar mot bland annat radioaktivitet. Sandcat (som bilen heter) är uppkallad efter rovdjuret med samma namn. Likt vildkatten är den en riktig överlevare som bemästrar allt som kommer i dess väg. Polisbilen är utrustad med alla tänkbara finesser och moderniteter, men frågan är hur det står till med miljötänkandet?

En "skum" polisbil
Motorn är en törstig V8 på 350 hästkrafter och 880 Newtonmeter som sörplar i sig hela 2,5 liter diesel per mil. Med tanke på det höga dieselpriset kan man ju fråga sig hur mycket av polisens budget som kommer att gå till enbart soppan? Pansarvagnen är fyrhjulsdriven med automatlåda och får köras i 130 km/h, men går betydligt fortare än så. Kärran, som väger över sju ton, kostar 3,5 miljoner fast med tanke på tekniken och utvecklingstiden är det en relativt billig investering. Sandcat är 5,2 meter lång och 2,2 meter bred, höjden ligger på 2,6 meter och kupén har plats för en förare plus fyra passagerare samt en bår om så skulle behövas. Bilarna, som är inköpta för att höja Sveriges säkerhet vid kriser, är inte helt enkla att köra och därför håller polisen just nu på att utbilda förare till nyförvärvet. Skulle den fatta eld finns även ett självsläckningssystem som sprutar skum och släcker branden inom loppet av några sekunder. Snacka om "skum" polisbil!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!