Ren och Skär 6-appeal

Får det lov att vara en V8:a med dubbelturbo på 560 hästar där sprinten till hundra klaras av på futtiga 3,9 sekunder och toppfarten är 305? Dessutom bjussas vi på finfina vägegenskaper och det mycket tack vare den adaptiva luftfjädringen som sänker karossen 20 mm. Audi RS 6 Avant är den sportigaste familjekombin på marknaden och lever verkligen upp till benämningen "RS". Bokstäverna är tyska för RennSport.

Foto:

Bilnyheter2014-02-05 05:05


Start/stopp-system är faktiskt standard och när högerfoten inte är så tung kopplas fyra av cylindrarna bort. Det betyder att motorn plötsligt blir en snål fyra tills dess att man trampar gaspedalen i botten. Då tar det bara en hundradels sekund för att alla åtta cylindrar ska börja vråla igen.

Världens snabbasteMan riktigt hör hur de två turboaggregaten som sitter tillsammans med laddluftkylaren chippar efter andan och det känns som om den lilla V8:an på knappt fyra liter håller på att vända ut och in på sig själv. 560 hästkrafter har man i varvtalsområdet 5 700 till 6 600 varv och då har man också en snittförbrukning på 0,98 liter milen. För att få en livlig körning kan man ställa stabiliseringskontrollen i ett sportläge eller helt enkelt koppla ur den. Maskinen är sedan kopplad till en 8-stegad dubbelkopplingslåda med superkorta växlingstider och vill man så går det att växla manuellt med paddlarna bakom ratten. Normalt så är topphastigheten spärrad vid 250 km/h men väljer man till "Dynamic" för 46 800 kronor så höjs den till 280 för att med "Dynamic Plus" á 144 100 extra toppa 305 km/h. Det här är absoluta toppen om man vill ha en snabb familjebil och Audi RS 6 Avant är mycket riktigt världens snabbaste kombi. Men så börjar ju också grundpriset på 1 050 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!