Rolls utsökta årgång

(Goodwood - England) Elvis Presley använde den som turnébil och John Lennon lackerade sitt exemplar med graffiti till fabrikens förskräckelse. Det finns många historier om Rolls-Royce Phantom, lyxdroskan som ger ordet ?statussymbol? ett ansikte. Nu är det dags att presentera en nyutvecklad Phantom och det är en limousine som kan jämföras med ett årgångsvin. Årets upplaga är bättre än någonsin - men det är svårt att se på ytan!

Foto:

Bilnyheter2003-01-29 07:51


Äntligen har Rolls-Royce bevingade kylardam fått luft under vingarna. Det tillhör nämligen ovanligheterna att en helt ny Phantom presenteras och senaste gången det inträffade var 1968. Därmed är kylarprydnaden bilvärldens mest eftertraktade souvenir. Men på nya Phantom är det inte lönt att tafsa på ?The Spirit of Ecstasy?. Den silverglänsande damen är nämligen tjuvsäkrad och så fort en hand närmar sig försvinner hon som anden ur flaskan.

Tunga linjerMärkliga ting händer just nu i en nyinvigd fabrik i Goodwood. På ett löpande band byggs en nyutvecklad Rolls-Royce och produktionstiden har halverats. Tacka eller skäll på BMW för det. Sedan årsskiftet är det nämligen bayrarna som äger varumärket. Formgivningen ser dock ut som man förväntar sig av en äkta Rolls-Royce: förnämt tunga linjer och mycket krom. Dessutom är interiören fortfarande utrustad med så mycket välskräddad skinnklädsel och högglanspolerat ädelträ som miljonärerna kan önska sig. Hjärtat i Phantom är en vinkeltolva som levererar 460 hästar. Effekten är tillräcklig för att passera hundra på 5,7 sekunder och med höger lacksko i bottenläge toppas 240 knyck. Och visst känns livet lättare när du parkerar och en ny innovation ser till att Rolls-emblemet i fälgarna alltid är upprätt. Men smakar det så kostar det. Priset är nästan tre miljoner kronor, för mycket pengar tycker jag.
Men det är ju en himla tur att det finns folk som inte har insett det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!