Snacka om hästkrafter

"Vad i all sin dar är det här?" frågar en förbipasserande dam medan hunden skäller för glatta livet. Ekipaget ser ut som ett framtidsbygge från en ny Hollywoodfilm, men så är inte fallet. Det här är nämligen drömkärran för Björn Goop, Stig H Johansson och Åke Svanstedt. Låt oss presentera världens första mobila träningsanläggning - för hästar! Frågan är bara om metoden stöter på några hinder?

Foto:

Bilnyheter2008-07-21 06:46

Förundrade blickar möts, vilda diskussioner bryter ut medan vissa enbart står och gapar. Vi kan bara ansluta oss till folkmassorna och hålla med om att hästmobilen är något utöver det vanliga. Roush Technologies specialbygge liknar inget annat på fyra hjul och är världens första mobila gym för kusar på elitnivå. Imponerande!

Något i hästväg
Ekipaget, som baseras på Ford F-150, väger omkring fyra ton och under huven arbetar Volvos välkända dieselfemma på 163 hästkrafter. Kärran har en rad olika funktioner och finesser, exempelvis startgrindar och en sadelsimulator som på hydraulisk väg simulerar vikten av en jockey eller sulky.
Hur det hela fungerar? Jo, hästen spänns fast framför vagnen och sedan kan tränaren samt en veterinär sätta sig bekvämt tillbakalutade i kupén. Därifrån kan de enkelt bevaka hästens puls, andning, syresättning, hälsa och rörelser. Lägg märke till att det inte är hästen som drar vagnen, utan föraren måste försöka hålla jämn takt med kusen och när bilen svänger så sträcks även tyglarna automatiskt.
Hur många exemplar som kommer att tillverkas är ännu oklart och beror självklart på efterfrågan. Men en sak är säker: det lär dröja länge innan vi får se något i "hästväg" igen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!