Solklar succé

En bil som härstammar från solens rike men som döps till "solförmörkelse" - hur smart är det? Ja, det är faktiskt vad "Eclipse" betyder på engelska. Ändå bländar superbilen oss med sin strålande formgivning och lysande prestanda. Men under huven gömmer sig en mörk hemlighet - Mitsubishi Eclipse Concept E drivs nämligen med ett nyutvecklat hybridsystem Vad sägs om 476 hästar samtidigt som du gör en god gärning för miljön!

Foto:

Bilnyheter2004-01-27 08:28

I Kalifornien är det ord och inga visor för bilindustrin - miljökraven är hårdast i världen samtidigt som delstaten är en riktig guldgruva. Tänk dig att det såldes 16,5 miljoner nya bilar i staterna förra året (vilket kan jämföras med Sveriges 260 000) och majoriteten hittade sina ägare här. Vrålåk och miljötänkande har däremot aldrig gått hand i hand, men nu presenteras en supersportbil som förändrar allt.

Som ett gift
Det finns bara ett stort fel med nya Mitsubishi Eclipse Concept E - den går inte att köpa. Men designbossen Olivier Boulay avslöjar i alla fall att den superfräcka linjeföringen fått grönt ljus. Fransosen kallar designfenomenet för "droppform" eftersom karossen ger intryck av att ha runnit ner över hjulen. Att konceptet snart kan bli verklighet bevisas dessutom inuti kupén. Den fräsiga interiören med sitt panoramaglastak tycks nämligen vara färdig för serieproduktion, men det kan man knappast säga om maskineriet. Här kombineras en vinkelsexa på 272 hästkrafter med en elmotor på 204, vilket gör den totala effekten till 476 hästar. Ja, man kan stirra sig blind på Eclipse Concept E och tekniken är som ett gift - fast helt tvärt om. Supersportbilen visar hur Kaliforniens miljöproblem kan lindras utan att ge avkall på prestandan. Delstatens guvernör tillika bilfantasten Arnold Schwarzenegger har redan gett sin välsignelse!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!