Storlekens betydelse

Det sägs att storleken inte har någon betydelse, men det tycker Frank M. Rinderknecht är helt fel. Han äger det schweiziska designföretaget Rinspeed och presenterar varje år en ny prototyp som ska driva utvecklingen framåt. iChange är den första bilen i världen som kan ändra storlek beroende på antalet passagerare. Kupén är i grund och botten ensitsig men med en simpel knapptryckning erbjuds plats för ytterligare två åkande.

Foto:

Bilnyheter2009-03-18 07:57


Den solbrända spåmannen har än en gång tittat in i sin skimrande kristallkula och är övertygad om att framtidsvisionen iChange snart blir verklighet. "Det gäller bara att våga förändra sig för att komma fram till bättre lösningar samtidigt som vi måste ställa oss frågan: är jag beredd på att ändra mig?"

Lönar sig i längden
Rinspeed iChange öppnas inte med någon klassisk nyckel, istället har man valt att använda en Apple iPhone som sköter de flesta funktionerna. Interiören är extremt sparsam och frånsett de två löstagbara tv-skärmarna så är kupén totalt barskrapad. iChange saknar dörrar och istället höjer man taket för att kunna stiga in och ur. Allt sker med en knapptryckning och de åkande sitter som i en "cykeltaxi" med föraren längst fram i mitten och passagerarna snett bakom. Är chaffisen ensam så sänks det droppformade taket så inga passagerare får plats och vips blir luftmotståndet rekordlågt. iChange drivs av en elmotor på 204 hästkrafter som räcker till nio mils körning innan det är dags att ladda batterierna. Energi tillförs dock under färden tack vare takets solceller, men när solen går i moln och kraften sinar så behövs ett vanligt eluttag. Hundrastrecket klaras av på fyra sekunder medan toppfarten är 220 km/h. Rinspeeds konceptbil banar väg för framtiden och som Albert Einstein en gång sa: "Logik tar dig från A till B. Fantasi tar dig vart som helst!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!