Tar sig vatten över huven

Rinspeed sQuba är ingen badkruka, bilen trivs som fisken i vattnet och är knappast rädd för att drabbas av dykarsjuka. Det var för 30 år sedan idén föddes om att bygga en bil som gick lika bra att köra längs de slingriga serpentinvägarna på Sardinien som att dyka längs de australiensiska korallreven. Med en enkel knapptryckning förvandlas sQuba till en undervattensbil och för att du ska slippa hålla andan finns inbyggda syrgastuber. Låt oss lägga näsan i blöt!

Foto:

Bilnyheter2008-05-29 08:17


Frank M. Rinderknecht, grundare av Rinspeed, berättar att ända sedan han såg Bondfilmen "Älskade Spion" där Roger Moore körde rak ner i plurret med sin Lotus Esprit så har hans våta dröm varit att bygga en undervattensbil. Nu har schweizaren gått till botten med idén.

Djupt imponerande
sQuba är en riktig miljövän och helt utsläppsfri tack vare tre elmotorer vars kraft hämtas från litiumjonbatterier. På land snurrar bakhjulen, men i undervattensläge sköts framdrivningen av två propellrar och dubbla vattenjetmotorer. U-bilen klarar att dyka tio meter vilket är djupt imponerande, men tråkigt nog så är undervattenskärran enbart tillverkad i ett exemplar. Älskar du havets läckerheter och gillar att dyka bland anemonfiskar, delfiner, sköldpaddor och sjöstjärnor? Tja, då är det bara att slå på bilens inbyggda syrgastuber, bita hårt i munstycket, spotta i cyklopet och dyka ner i plurret. Rinspeed sQuba imponerar på alla sätt och vis men som ordspråket säger: "när man är ute på djupt vatten är det säkrast att hålla munnen stängd".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!