Terum på hjul

Konceptbilar presenteras just nu i en strid ström och varje tillverkare tycks behöva visa vad framtiden har att erbjuda. Den senaste läckerbiten heter Zen och är skapad efter Isuzus visioner samt anrika traditioner. Bilen är nämligen konstruerad för den japanska tebjudningen!

Foto:

Bilnyheter2004-04-08 07:01

Ceremonin går ut på att man serverar och dricker ett grönt te som kallas matcha. Det måste dock ske i en speciell omgivning enligt Zenbuddistiska regler. Det är efter dessa regler som Isuzu Zen skapats - bilen kan således förvandlas från en praktisk familjebil till ett traditionellt terum. Ja, man slutar aldrig förvånas över bilbranschen?

Solfjäderns hemlighet
Det var när Isuzus designchef Geoff Gardiner bjöds på tebjudning i Japan som han fick inspiration till konceptbilen. Åter på kontoret började Geoff skissa på ett rullande terum och resultatet blev Zen. Det är en högbyggd tvådörrars halvkombi med många finesser under skalet. Ratten och de fyra silkesklädda stolarna kan exempelvis fällas ner under golvet - vilket för övrigt är tillverkat i bambuträ. Därmed förvandlas bilen till ett rymligt vardagsrum på hjul.
Det japanska kulturarvet märks även på sidorutorna och instrumentpanelen: båda är nämligen designade som en solfjäder. Vad det är för maskin som döljer sig under huven är dock en välbevarad hemlighet. "Det är minst en vinkelsexa" avslöjar mannen bakom mästerverket. Däremot vet vi att Zen är utrustad med samma avancerade fyrhjulsdrift som lillebror Tropper.
Så nu är problemet med teparty i terrängen äntligen löst!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!