Touchdown i Detroit

Det var i Detroit allting började en sommardag i juni 1903 - Henry Ford satte världen på hjul och resten är historia. Idag är det sonsonsonen Bill Ford som är högste hönset och han engagerar sig i allt från personalfrågor till amerikansk fotboll. Ja, det sistnämnda kanske inte är så konstigt när man äger Detroit Lions. Faktum är att även stadens bilsalong är som en gigantisk Superbowl - biltillverkaren som gör snyggast "touchdown" blir mässans hjälte!

Foto:

Bilnyheter2004-01-16 09:34

Armskydd och hjälm vore inte så dumt med tanke på hur man blir tacklad i folkvimlet. Detroits bilsalong är en stor händelse som vänder upp och ner på det mesta. Var annars skulle man kunna se DaimlerChrysler-bossen Dieter Zetsche och borgmästaren Kwame Kilpatrick i full fart som bartenders för en kväll? Ja, här kan allt hända och det händer. Vem som gjorde mässans snyggaste "touchdown?" Ja, segerpokalen går tveklöst till Chrysler ME Four-Twelve som består av 1.210 kilo rena muskler. Välkommen till the greatest show on earth!

Aston Martin DB9 Volante
Okej, Vanquish är drömbilen du inte kan låta bli att tråna efter. Men allvarligt talat - visst är tre miljoner i mesta laget? Men om det fanns en Aston Martin som kostade hälften så mycket skulle flera drömmar gå att uppfylla. Varsågoda, här är nya DB9 Volante! Jämfört med storebror så har längden minskat med tre futtiga centimeter och tjänstevikten ökat med 125 kilo, men fartupplevelsen har förbättrats. När man trycker på den röda startknappen så vaknar en vinkeltolva på 450 hästar och med ännu ett knapptryck öppnar sig suffletten Nu återstår bara frågan om James Bond tänker byta bort sin Vanquish. Personligen tror jag inte det - DB9 Volante saknar ju trots allt ett användbart baksäte...
Chevrolet Corvette C6
Den amerikanska drömmen handlar oftast om kaxig formgivning och bränsleslukande vinkelmotorer. Nya Chevrolet Corvette C6 uppfyller båda: utseendet sticker nämligen i ögonen och under huven arbetar åtta cylindrar i V-formation. Mullret är bedårande och totalt finns 400 kusar till högerfotens förfogande. Alla som suttit i en Corvette känner igen sig, trots att den sjätte generationen är radikalt förändrad sedan starten 1953. Sammanfattningsvis lär det behövas både en highway med fri fart och ett American Express med fri kredit!
Chrysler ME Four-Twelve
I Detroit spände Chrysler musklerna och presenterade en styrkedemonstration som satte skräck i konkurrenterna. Den genomdesignade konceptbilen ME Four-Twelve är nämligen utrustad med en vinkeltolva med fyra turboaggregat på 850 hästar. Maskinen slungar därmed iväg vrålåket till hundra på 2,9 sekunder och alla som saknar sunt förnuft kan toppa 400 km/h. Interiört får ett par trånga racingstolar plats liksom dubbla uppsättningar av fyrpunktsbälten.
Det kan behövas eftersom åkturen riskerar sluta käpprätt åt skogen?
Ferrari 612 Scaglietti
De flesta Ferrari-bilarna som lämnar drömfabriken i Maranello är tvåsitsiga. Några få tillverkas med singelplats men är strikt reserverade för Schumacher och Barrichellos tjänsteutövning. Men på senare tid har intresset för baksätet ökat och nu presenterar Ferrari 612 Scaglietti. Därmed blir det lätt att få tyst på barnen och slippa höra tjatet "är vi inte framme snart?" Under huven arbetar nämligen en V12:a på 540 hästar som härstammar från superbilen Enzo - "fast anpassad till gatbruk" som italienarna kallar det. Men säg mig vilken gata i världen som tillåter 315 i toppfart? För baksätespassagerarna räcker säkert 4,2 sekundersfärden till hundra för att magen ska vändas ut och in!
Ford Shelby Cobra
Carroll Shelby hade alltid papper och penna liggande på sitt nattduksbord om några bra idéer dök upp under natten. En morgon för fyrtio år sedan så stod det "Cobra" på lappen och ett legendariskt modellnamn föddes. Ja, mannen i fråga arbetar fortfarande kvar hos Ford och hans senaste mästerverk heter naturligtvis Shelby Cobra. Det är en "giftig" konceptbil som bjuder på en skräckinjagande åktur för två personer - för det är med livet som insats man försöker dressera vinkeltian på 605 hästkrafter. Ja, man behöver inte vara ormtjusare i Indien för att rysa när Ford Shelby Cobra kommer på tal!
Hummer H3T
Ägare av Hummer har alltid levt efter mottot: "storleken har betydelse". Men nu ska även dom som har en annan uppfattning få sin beskärda del i nya H3T. Den är betydligt mindre än dagens jättekolosser och har designats i samarbete med sportföretaget Nike. Det märks inte minst på stolarna som har begåvats med integrerade ryggsäckar. Under huven jobbar en turbofemma på 350 hästar som tuggar fram på alla fyra. Terrängdäcken är för övrigt tillverkade med erfarenheter från fotbollsdojor. Frågan är om det är Nike eller Hummer som "skor" sig på bilen?
Jeep Rescue
Det här är bilen som är räddaren i nöden! Ja, tar man sig inte fram med Jeep Rescue så är det kört - denna fyrhjulsdrivna mastodont påstås nämligen vara världens bästa terrängbil. Här kan man justera lufttrycket i däcken under körning och öglorna på huven gör luftlandsättning med helikopter möjlig. Bakom klätterväggen i fronten döljer sig en urstark oljebrännare som krossar allt motstånd. Om du trotts allt kör fast så är navigationssystemet portabelt och kan visa vägen medan du vandrar till civilisationen?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!