Trendigt i Bryssel

I Bryssel beslutas det inte enbart om idealformen på bananer och trottoarkantens höjd över gatan. Nej, nu försöker även staden som huserar EU-parlamentet att bygga upp en internationell bilsalong och årets upplaga var inte illa pinkat, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på "Manneken Pis".

Foto:

Bilnyheter2006-02-03 08:27

Det är en bronsstaty av en liten gosse som tömmer sin blåsa och återkommer överallt - inte minst på bilsalongen.
Men där symboliserar den att vi behöver fler miljöbilar som inte "tömmer" tanken så fort!
Det var mycket som var annorlunda med bilsalongen i Bryssel - inte minst att man var tvungen att bära smoking den första pressdagen! Än mer förbryllande var att bilarna i Ladas monter var övertäckta och frågan är vad ryssarna ville dölja för oss journalister?
Nä, det kanske inte är så konstigt med tanke på att modellutbudet är lika upphetsande som en korvkiosk i Novosibirsk.
Ändå var det en lyckad start på en internationell karriär som bilsalong och det är bara att konstatera att Bryssel "pinkat in" sitt revir på bilkartan.


Audi S6
Audi S6 är ett riktigt fartåk som ärvt sina gener från Audi R8 - racingbilen som är fyrfaldig vinnare av det anrika 24-timmarsloppet på Le Mans. Under huven jobbar en V10 på 420 hästar från Lamborghini och vridmomentkurvan är fast förankrad på 540 Newtonmeter. Så för att vara en tysk på 492 centimeter och 1 910 kilon tar sig bilen fram förvånansvärt snabbt. Sprinten till hundra rullar på 5,2 sekunder och toppfarten är strypt till 250. Vad gäller interiören så har den skapats med hjälp av de sedvanliga knepen: kolfiber, aluminium och läder. Den fräcka kulören på utställningsbilen heter dessutom "jetblå". Snacka om snabbtorkande färg...
BMW Z4 M Roadster
BMW premiärvisade under pompa och ståt en efterlängtad bilnyhet: BMW Z4 M Roadster. I motorrummet arbetar en sexcylindrig historia på 343 hästkrafter som skjuter iväg den tvåsitsiga bilen från noll till hundra på fem sekunder. Resultat? Ju snävare kurva - desto bredare leende! Designmässigt utmärker sig denna högprestandaversion från sina syskon genom en brutal frontspoiler med stora luftintag, bi-xenonljus, 18-tums lättmetallfälgar och den typiska M-baken med fyra respektingivande avgaspipor. Men även priset skiljer sig åt, eller vad sägs om 576 000 spänn!
Cadillac Escalade
Cadillac presenterade ytterligare en stor och vräkig "truck". Nya Escalade är byggd på ett helt nytt chassi med en nyutvecklad vinkelåtta på 403 hästkrafter. En verklig nyhet är att Escalade blir världens första serietillverkade bil med en slags "svart låda". I händelse av en olycka registrerar systemet som kallas "Advanced Automatic Crash Notification" all tänkbar data och meddelar larmcentralen automatiskt om exempelvis antalet utlösta krockkuddar. I bilen finns också ett system om den skulle bli stulen. Om så är fallet varnas först tjuven med tuta och varningsblinkers - sedan kan motorn stängas av mitt framför näsan på sheriffen?
Chevrolet T2X
Moderbolaget för Chevrolet i Europa är numera Daewoo, och det är företagets designavdelning i Sydkorea som tagit fram konceptbilen T2X. "Men serieproduktionen ligger väldigt nära i tiden" avslöjar en källa med insyn i projektet. Man siktar på köpare i 20 till 30-årsåldern som önskar sig en sportvagn men av praktiska skäl behöver lastutrymmet och framkomligheten hos en stadsjeep. Chevan utmärker sig genom att ha en vindruta som sveper runt kupén och saknar dessutom B-stolpar, vilket underlättar insteget. Motorn är koreanernas första oljebrännare som driver via en femstegad automatlåda.
Chrysler 300C SRT8
Kan en vräkig amerikanare med ett äkta dollargrin vara något? Ja, då är Chrysler 300C SRT8 muskelbilen för dig - maken till fräckhet får man nämligen leta efter. Jänkaren har sina rötter ifrån årtiondet som bäst symboliseras av brylkräm, myggjagare och hångel i aktersoffan. Däremot saknas ett par pälsklädda tärningar och en doftgran i backspegeln. Men det speciella med SRT8 är motorn - under huven arbetar nämligen en vinkelåtta från HEMI på 425 hästar. Under presentationen spelades Jerry Lee Lewis "Whole lotta shakin going on" och slagdängan stämmer utmärkt med motorn: man blir nämligen rejält omskakad när plattan åker i mattan.
Ford Galaxy II
Snart presenteras en helt ny Ford Galaxy och på bilsalongen visades en "prototyp". Men sanningen är att det är den produktionsklara familjebussen och det är således dags för alla fotbollsfamiljer att börja begrunda ett bilbyte. Galaxy II har nämligen vuxit sjutton centimeter på längden och rymmer ett sjumannalag i tre sätesrader. Liksom tidigare saknas skjutdörrar, men bilen hänger på trenden med att kunna fälla ner stolarna i andra och tredje sätesraden i golvet. Utrymmen och flexibilitet utgör kärnvärdena, därför har även växelspaken hoppat upp på mittkonsolen. Inledningsvis erbjuds en bensinare på 145 hästar, samt två dieslar på 120 respektive 143 hk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!