Väcker lejonet inom dig

Paul Ricard ligger vackert belägen bland vinodlingar och olivlundar strax utanför sydfranska Marseille Racingbanan har gästats av alla storheter inom motorvärlden och om vi tar ett skutt tillbaka i tiden så utspelade sig Ronnie Petersons första GP-seger här. Idag har nybyggda Paul Ricard den tuffaste bansträckningen i världen och frågan är om konceptbilen Peugeot 407 Silhouette klarar utmaningen?

Foto:

Bilnyheter2004-03-30 07:20

Förmodligen är det här en fransos som vi aldrig kommer att se "röken" av. Peugeot 407 Silhouette är visserligen en riktig rökare, men konstruktionen ligger i mångmiljonklassen och det mesta är handbyggt med racing i åtanke. Alla provkörningar under utvecklingsarbetet har genomförts på Paul Ricard vars bansträckning får det att börja bubbla i maggropen. Kanske beror det på att anläggningen är döpt efter distriktets världsledande aperitiftillverkare?

Tappar inte klöset
Nej, vi provsmakade aldrig sprattelvattnet. Man blir nämligen tillräckligt berusad av att bara titta på 407 Silhouette - de skarpa linjerna och utsökta detaljerna talar för sig själva. Det är exempelvis luftintag lite varstans, varav två sitter på taket och ser till att kylluften når treliterssexan som placerats strax bakom föraren. Effekten är 320 vildhästar och kraften fördelas via en sexväxlad sekventiell låda där föraren bara vickar till på växelspaken för att pytsa i nästa växel. Även interiören är racingbetonad med skålade kolfiberstolar och en instrumentering som saknar motstycke i bilvärlden. "Peggan" har nämligen full koll över Europas racerbanor, knappar du exempelvis in Paul Ricard så anpassas fjädringen medan navigationssystemet slipar på kurvtekniken. Det kan behövas med tanke på hur många miljonbilar som skrotats på den här banan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!