Vilken "giftig" Ford!

Legenden Carroll Shelby hade alltid papper och penna liggande på sitt nattduksbord om några bra idéer dök upp under natten. En morgon för fyrtio år sedan så stod det "Cobra" på lappen och eftersom han jobbade med en ny super-Mustang åt Ford så blev modellnamnet Mustang Cobra. Entusiasterna kallar bilen för USA:s enda sportvagn och efter att ha provat senaste årsmodellen förstår jag varför!

Foto:

Bilnyheter2004-02-14 00:11

Traditioner är till för att hållas och "giftiga" Ford Mustang Cobra håller verkligen på traditionerna. Fortfarande gäller exempelvis höga prestanda till hälften av vad ärkerivalen Corvette kostar och under huven morrar naturligtvis en handbyggd V8 på 390 hästar. Att maskinen verkligen är handbyggd avslöjas bland annat genom en skylt på motorblocket - där montören skrivit sin autograf.

Lockar & förför
Designen på Mustang Cobra är genuint amerikansk och det går inte att missa att bilen har sina rötter i historieböckerna. Sportiga och eleganta linjer kombineras med ett läckert spoilerpaket med luftintag. Alla som suttit i en Mustang känner igen sig - de båda skålade sportstolarna fram är läderklädda och har naturligtvis en slingrande Cobra präglat i ryggstöden.Förarmiljön lämnar med andra ord inte mycket övrigt att önska. Men det är ändå motorn som lockar och förför mest. Noll till hundra rullar på sex sekunder och jänkaren är snabbt uppe i farter som är farligt otillåtna, toppnoteringen överstiger nämligen 240 knutar. Priset i USA är drygt 250 000 kronor och förväntningarna är stora. Frågan är dock om modellen kan slå knockout på försäljningsrekordet från originalbilen? Den såldes i fantastiska 22 000 exemplar under samma dag som den introducerades i april 1964!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!