Vilken snål blådåre

Det finns inga bokstäver som är så laddade som GT då det gäller bilar. GT står för Grand Tourer eller Gran Turismo och är benämningen på en luxuös högprestandabil för långkörningar. Volkswagen Polo är knappast förknippad med den klassiska bokstavskombinationen, men det ska BlueGT ändra på. Den populära småbilen har fått blått blod i ådrorna och tenderar att förvanda sina ägare till kompletta "blådårar".

Foto:

Bilnyheter2013-04-25 04:05


Tja, kaross och inredning är densamma som vanliga Volkswagen Polo. Däremot är kylargrillen elegant svart och matchar de yttre svartlackerade backspeglarna medan baken bjuder på en bakspoiler samt luftdiffusor. Även inredningen känns igen, men med en egen blå delskinnklädsel.

Inget billigt nöjeUnder huven arbetar en bensinfyra på 140 hästar som klarar av att spurta till hundra på 7,9 sekunder och toppa 210 km/h - ändå dricker bara maskinen 0,45 liter milen. Det är möjligt tack vare cylinderavstängning, vilket innebär att två av cylindrarna kan ta rast när belastningen så tillåter. Det är något man varken känner eller hör, men föraren kan enkelt hålla koll på systemet via färddatorn. Det är inte bara cylinderavstängningen som sparar på dropparna utan även en effektiv direktinsprutning, turboladdning, start/stopp-teknik och återvinning av motorbromsenergin. På de holländska vägarna uppför sig Volkswagen Polo BlueGT som förväntat: mer än bra alltså. Ett stort plus ger vi till den elektroniska diffbromsen som ger riktigt sportiga vägegenskaper då diffen bromsar det inre hjulet vid kurvtagning. Ett lika stort minus ger vi till grundpriset - eller vad sägs om 191 900 kronor?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!