Det svänger om Jazz

(Darlington - England) På radion spelas rytmisk jazzmusik och motorn i min Honda är genast med på noterna. Att det svänger som aldrig förr hörs redan på modellnamnet - Jazz! Tack och lov, en rejäl tabbe av marknadsfolket resulterade nämligen i att bilen höll på att döpas till något som mer förknippas med könsdrift än framhjulsdrift. Om jag avslöjar att Hondan heter ?Fit? på Asienmarknaden så kan ni säkert själva lista ut vilka bokstäver som saknas!

Foto:

Biltest2002-11-13 09:19

Uttrycket ?one-hit-wonder? myntades på åttiotalet och syftade bland annat på alla jazzartister som ingen trodde skulle överleva mer än en, möjligen två, hits. Men även bilbranschen har haft sina egna ?one-hit-wonders?. Ett utmärkt exempel är Honda Jazz aŽla 1984. Första året registrerades 185 bilar och året efter upphörde importen på våra breddgrader. Därmed är det en fjäder i hatten för Honda att årets comeback av den jazziga småbilen redan är slutsåld.

Liten turnébussAlla småbilar har olika läggningar och karaktärsdrag: exempelvis charmiga Citroën C3, sportiga Ford Fiesta eller bekväma Volkswagen Polo. En trio bestående av splitter nya konstruktioner som knappast gör någon besviken men som skriker ut sitt budskap på olika sätt.
Vi ska dock möta makalösa Honda Jazz vars honnörsord är flexibilitet. Bilen imponerar stort med sin genomtänkta konstruktion och det är (tro det eller ej) tack vare placeringen av bränsletanken.
Den gömmer sig nämligen mitt under bilen och därmed är fältet öppet för ?simsalabim? interiören.
För det är nästan som ett litet trolleri när baksätet fälls ner till ett plant lastgolv på 174 välskapta centimeter. Här kan du ställa in en cykel eller varför inte ett välväxt bonzaiträd. På tal om plats så erbjuds gott om den varan i såväl fram- som baksätet.
Sittkomforten är alldeles förträfflig och rymmer både en gitarrist, saxofonist, pianist, flöjtist samt cellist.

Spelar falsktJag vrider äntligen runt tändningsnyckeln och vips vaknar en fyra på 83 hästar till liv. För mig låter det som om maskinen kommer att få ett tufft träningsläger med tanke på det kuperade landskapet.
Mycket riktigt blev provkörningen krävande och jag fick jobba flitigt med växelspaken men drivlinan klarade utmaningen med bravur.
Den jazziga motorn har dessutom beteckningen 1,4 men där spelar och sjunger Honda falskt. Cylindervolymen är nämligen i den bistra verkligheten 1,339 kubikcentimeter. Det räcker ändå för att accelerera till hundra på tolv blanka sekunder och med plattan i mattan visar hastighetsmätaren 170 km/h.
Om olyckan är framme så skyddas de åkande av fyra krockkuddar samt nackstöd och trepunktsbälten på samtliga sittplatser.
Det är slutligen bara att konstatera - visst svänger det om Jazz.
En superstar som måhända kan bli etta på svensktoppen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!