Snabbkur på väg

(Frankfurt - Tyskland) Som om det inte är nog med sommarens kraftiga allergier - nu lurar nya faror runt hörnet. Men istället för nässelfeber och hösnuva drabbas de smittande av hjärtklappning, darriga ben och andnöd. Doktorn har dessvärre inget som biter på åkomman, men Mercedes erbjuder en snabbkur vid namn ML 55 AMG. En varning är dock på sin plats: risken för överdos är stor!

Teknisk data

Teknisk data

Foto:

Biltest2002-05-31 17:33

AMG är tre tillsynes oskyldiga bokstäver som finns fastklistrade på bakluckan till Mercedes busbilar, men det är få emblem i bilvärlden som har så många körkortslösa kunder på sitt samvete. För har man en gång upplevt trycket av AMG:s vinkelåtta i ryggslutet och förförts av skönsången under huven så är man fast i ett beroende. Så sätt fast säkerhetsbältet och håll tungan rätt i mun - det är dags att provköra det nya hotet från söder.

Kungen i djungeln?
Nya Mercedes ML 55 AMG är en vildsint best som ser ut att längta efter skogens lugna vrå, men ack så fel. Markfrigången är nämligen snålt tilltagen och hur praktiskt är lågprofildäck i terrängen? Nu börjar du kanske förstå att det lutar mer åt racingstuket. Men låt oss börja vår provkörning "en våning upp" med interiören. Den är nästan identisk med vanliga ML-klass vilket innebär att allt är förpackat enligt gammal god Mercedestradition: propert och oklanderligt. Framstolarna har dock -blivit skålade, ratten sportigare, ljudanläggningen grovkalibrigare och "ML 55 AMG" står präglat i dörrmattorna. Även baksätet är rymligt och huserar plats för tre storväxta nordbor. Därmed har totalt fem racerfantaster tillgång till kraftiga säkerhetsbälten och sex krockkuddar. Interiören får dock ursäkta - för när man skilt sig från bilen och abstinensbesvären kommer smygandes så är det motorn man minns.

Bank för tankSyndabocken till syndromet är naturligtvis V8-maskinen på 347 hästar och 510 Newtonmeter. Det är snudd på vansinne och innebär att kolossen accelererar från noll till hundra på 6.7 sekunder och med den tyska solen i ryggen letar sig mätarnålen över 230 knutar. Upplevelsen känns minst sagt imponerande för en Mercedes som är 182 centimeter hög och väger 2.300 kilo! Man kan naturligtvis undra vad som händer när föraren tappar herraväldet över sin nyinköpta jeep och personligen tänker jag inte ta reda på svaret. Bilen är nämligen en flirt med människor som har 736.000 kronor till övers. Till skaran hör bland annat den stenrika sultanen av Brunei. Han har sexhundra Mercedesbilar i sitt privata parkeringshus - allt tack vare det "svarta guldet". Därmed jublar säkert sultanen över ML 55 AMG:s förmåga att sörpla i sig bensin under mystiska omständigheter. Den enes bröd, den andres död...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!