Svärföräldrarnas verk lever vidare - firar 20 år

Den 4 september är det 20-årsjubileum för Nostalgimacken i Björkfors. Den drivs av paret Johnsson. Som ungdomar spenderade de båda mycket tid på den då befintliga macken.

Siewert Johnssons svärföräldrar startade och drev BP-macken i Björkfors år 1955. I år firar Nostalgimacken, minnet av den dåtida macken, 20 år. Den drivs istället av Siewert och hans hustru.

Siewert Johnssons svärföräldrar startade och drev BP-macken i Björkfors år 1955. I år firar Nostalgimacken, minnet av den dåtida macken, 20 år. Den drivs istället av Siewert och hans hustru.

Foto: Agnes Ganestål

björkfors2021-08-31 15:30

– Det här var samlingspunkten för oss som växte upp runt Björkfors, berättar Siewert Johnsson och slår ut med armarna mot BP Nostalgimacken.

Framför honom står en gul och grön byggnad med gamla bensinpumpar framför. Vid tidpunkten som Siewert talar om fanns dock en verklig, brukbar mack på platsen, som drevs av de som senare kom att bli hans svärföräldrar. 1955 stod den färdig för allmänheten.

undefined
Siewert Johnsson är idag pensionär, men han lägger mycket tid på Nostalgimacken.

– De som drev macken hade ett taxibolag och kände väl att de behövde någonstans att tanka. De hade även en dotter som det var hård konkurrens kring, men jag satsade rätt. Jag köpte en ny Crescent-moped och det var den hon föll för.

Siewert ler vid minnet.

– Vi håller ihop än, jag och Kersti. Hon var väl 16 och jag runt 18. Idag har vi två barn och fyra barnbarn. Det yngsta barnbarnet fyller snart 15 och jag hoppas han kan förvalta Nostalgimacken vidare sedan, för han är intresserad av bilar.

undefined
Siewert Johnsson.

BP-mackens verksamhet upphörde år 1982 och Nostalgimacken uppkom knappt 20 år senare, på initiativ av Siewert och hans fru.

– Svärfar och svärmor gick bort år 2000. Då var deras mackverksamhet alltså redan borta, men jag och Kersti hade pumparna kvar och vi sa att vi måste försöka bevara det som varit, så 2001 invigdes BP Nostalgimacken.

Det stundande jubileet kommer firas med bland annat musik av Emilio Walter.

– Vår förhoppning är att dessa 20 år ska ha återspeglat vad Nostalgimacken har betytt för besökarna. Vi har haft ungefär 50 000 besökare på dessa år.

Siewert, som idag är 74 år, skakar på huvudet. Han tycks undra vart tiden tagit vägen.

– Nu tänker jag att "har vi verkligen hållit på i 20 år?", och det har vi ju.

undefined
Siewert tycks känna alla som åker förbi Nostalgimacken. Han vinkar, ler och hejar på nästan alla.

Hur länge han kommer att ha ork att bedriva Nostalgimacken vågar han inte spekulera i.

– Har man bara hälsan så rullar det på, som man brukar säga när man blir äldre, ler han, men blir allvarlig när han fortsätter:

– Sedan kan det gå väldigt snabbt, det vet man ju inte. Jag hoppas att det trappas ner långsamt.

undefined
Siewert är tacksam för allt som Nostalgimacken gett honom. Han har fått många vänner runtom Sverige, liksom utomlands.

Vad har Nostalgimacken tillfört ditt liv genom åren?

– Bara positivt. Är man här kommer det alltid spännande personer och det är mycket glädje i att träffa dem. Jag har fått otroliga vänner i hela Sverige, men även i utlandet.

Siewert tror också att hustruns föräldrar fortfarande är med dem i deras arbete på Nostalgimacken, trots att de inte längre är i livet. Han tittar upp mot himlen och ler.

Siewert berättar att förr gjorde mackarbetarna honnör till de som kom för att tanka.
Siewert berättar att förr gjorde mackarbetarna honnör till de som kom för att tanka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!