Elbolagets miljardsatsning ger Valö ny ledning

Eon har sedan stormen Gudrun jobbat med att vädersäkra sitt elnät. Valö café i Björkfors är en av kunderna som är sist ut i mastodontprojektet.

"Vi ska göra ett så litet ingrepp som möjligt, och här ska det inte synas att vi tagit ner ledningen. Och jag tror inte att det kommer göra det heller, men det kommer att ta lång tid för oss att rasera den", säger Ulrika Sälg om arbetet med att ta ner den gamla luftledningen till Valö café, och istället dra en kabel genom sjön.

"Vi ska göra ett så litet ingrepp som möjligt, och här ska det inte synas att vi tagit ner ledningen. Och jag tror inte att det kommer göra det heller, men det kommer att ta lång tid för oss att rasera den", säger Ulrika Sälg om arbetet med att ta ner den gamla luftledningen till Valö café, och istället dra en kabel genom sjön.

Foto: Jan Novotny

Björkfors2022-11-24 12:00

Efter tio timmars borrande var hålet klart. Genom det ska det gå ett rör, och genom röret en kabel. Allt för att Valö café ska få en vädersäkrad elledning.

– Vid väder och vind kan det vara så att man får avbrott eftersom man har en luftledning, så nu ska vi lägga den i sjön, säger Ulrika Sälg, gruppchef på Eon energidistribution.

undefined
"Oftast är det sådan verksamhet som vi behöver planera i god tid innan för att söka olika tillstånd", säger Ulrika Sälg om den typen av arbeten som det som genomförts i Björkfors. Hon berättar bland annat om de tillstånd man fått söka hos Länsstyrelsen för att kunna dra bort gamla ledningsstolpar med fyrhjuling.

Det är från sjön Björkern vid Björkfors som det borrade hålet går, upp till en punkt där ledningen kan kopplas in till elnätet. I dagsläget går ledningen istället genom en skog som är naturskyddat område.

– Det betyder att man inte får hugga ner nån skog här och köra in med stora maskiner, förklarar Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon.

Istället kommer de gamla stolparna att dras bort med hjälp av en fyrhjuling eller rent av för hand.

undefined
Björn Persson förklarar hur kabeln ska fästas och sedan dras igenom röret längsmed sjöbotten.

Arbetet som pågår i Björkfors är del av en större plan. Ända sedan stormen Gudrun har Eon haft som målsättning att vädersäkra hela sitt elnät i Sverige. Drygt 17 år och närmre 40 miljarder kronor senare börjar man närma sig slutet av projektet.

– De första insatserna man gjorde var att hjälpa så många kunder som möjligt att få säkrad elförsörjning. Nu har vi börjat komma till vägs ände, som här där det är en kund, säger Björn Persson.

Arbetet med att fästa ledning och rör under vattnet görs av dykare. De gamla ledningsstolparna plockas ner senare i vinter. Enligt Eons företrädare ska inga andra elkunder drabbas av arbetet.

undefined
Susanne Jonsson driver Valö café på somrarna. Hon gläds över att elledningen ut till kaféet nu kommer vara vädersäkrad när hon kommer tillbaka nästa sommar.

Susanne Jonsson driver Valö café. Att ledningen tidigare gått genom luften är något som direkt påverkat henne vid flera tillfällen.

– Jag har ju väntat på den här ledningen i flera år, för det har varit så mycket strömavbrott, med grenar som har fallit över. Nae, usch, det har varit jättejobbigt!

Sådana incidenter inträffar nästan varje säsong, säger hon. Den värsta ägde rum förra sommaren.

Det var en söndag kväll i augusti. Hon hade stängt och åkt hem för helgen. När hon kom tillbaka på torsdag upptäckte hon att strömmen hade gått – och frysboxarna tinat.

– Jag tror jag kastade 10-15 räkhinkar, med 1,5 kg i varje hink, säger hon.

Även kött och glass förstördes till följd av strömavbrottet. Sammanlagt uppskattar Susanne Jonsson skadorna till mellan 15 000 och 20 000 kronor. Nu ser hon fram emot att elförsörjningen blir säkrare.

– Tror det kommer att bli jättebra, att man inte behöver vara orolig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!