"Glömmer aldrig första gången jag hade min film på TV"

I Björksebo finns filmaren Matz Eklund som ligger bakom ett flertal dokumentärer som sänts på SVT. Snart är det dags för ännu en att visas för svenska folket.

Att ha sin arbetsplats ute på landet är bara en fördel tycker Matz Eklund. "Det är tyst och skönt när man sitter och klipper." säger han.

Att ha sin arbetsplats ute på landet är bara en fördel tycker Matz Eklund. "Det är tyst och skönt när man sitter och klipper." säger han.

Foto: Sofie Olsson

Björksebo2020-11-09 18:00

– Jag började på Vimmerby Tidning som tryckare och sen kände jag efter några år att jag ville vara min egen så då slutade jag med det där och började med ett eget tryckeri med egna kunder. Sen gick det några år, sen så fick jag förfrågan om film från ett lokalt företag som ville göra reklamfilm, berättar Matz Eklund och fortsätter:

– Först sa jag nej. Men sen tänkte jag att det kan jag väl prova. Då hittade jag någon som kunde det där och tog hjälp och gjorde en reklamfilm, och fick beröm för det. Då fastnade jag för det där.

Redan då blev han biten av film, men själva dokumentärfilmandet kom han in på när han filmade en reklamfilm om semesterracet. Efter att ha filmat i miljön slutade det med en hel film om folkrace-kulturen, som senare såldes in och visades på SVT.

– Jag glömmer aldrig första gången jag hade min film på TV. Känslomässigt var det hur stort som helst, att lilla jag har gjort en film som nästan alla tittar på på TV, det var maffigt så in i helvete, berättar Matz Eklund. 

Att skapa en känsla, berätta en historia och lyfta fram karaktärer i sina dokumentärer är något han brinner för. Och att gå till jobbet är aldrig tråkigt.

– Jag drivs av att jag tycker det är kul att jobba med film helt enkelt.

Under hans snart tio år långa karriär har han visat nästintill en film på SVT om året. I början av januari är nästa på tur; "Dansbandstjejer", ett filmprojekt som han jobbat med i snart två år. 

– Jag jobbar alltid parallellt med två-tre stycken projekt så man inte kör fast, för då kan man gå ut och in i ett annat manus. Man får inte ha för mycket, lagom är bäst och det gäller att försöka hitta den nivån och ha lite framförhållning. 

Andra projekt som är igång just nu är en film om raggarkulturen och en film om dialekten i en del av Västerviks skärgård

Planer, drömmar och idéer för framtiden är ingen bristvara. Förutom att han skissar på ett manus för en långfilm så finns det också idéer för tv-program.

– Nu för tiden brukar jag tänka att jag ska göra det för att det är roligt och för att jag trivs med det. Sen ska jag tycka om det först och främst sen får andra tycka vad de vill. Men tycker jag om det och gör det rätt så kommer någon mer tycka om det.

– Så måste det vara eftersom jag har gjort så mycket som betraktas som bra idag, säger Matz Eklund.

I ungdomen var Matz Eklund en del av raggarkulturen, vilket märks både i att bilintresset finns kvar och att han nu gör en film om raggarkulturen.
I ungdomen var Matz Eklund en del av raggarkulturen, vilket märks både i att bilintresset finns kvar och att han nu gör en film om raggarkulturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!