– Förut pratades det om att man hade tänkt skicka ut en gubbe med en grushink, men det tror jag inte gör någon skillnad, säger Elsie-Marie Pihl.
Elsie-Marie Pihl är hyresgäst i församlingshemmet i Blackstad och bor alldeles vid hålet. När hon först såg hålet för två år sedan var det "ungefär tio centimeter i diameter", berättar hon.
– Då lade de över en lastpall och satt en orange kon ovanpå. Och så har det stått i två år.
Nu i sommar fick hon se att konen var bortslagen och att plankor från lastpallen låg på marken. Så hon letade reda på en spånskiva, tog bort pallen, och tittade ner i hålet.
– Jag höll nästan på att svimma, det var djupt och stort nog för en människa att ramla i. Långt där nere såg jag elledningar och rör.
Elsie-Marie lade över spånskivan och lastpallen och skrev ett mail till kyrkogårdsförvaltningen i Blackstad.
Kommunens samhällsbyggnadsenhet har nu utrett ägandeförhållandet och kommit fram till att hålet ligger på kyrkans mark.
– Det är alltså ingen kommunal gata, säger Christer Sneitz, på samhällsbyggnadsenheten.
Kyrkogårdschefen Peter Springfeldt:
– Jag trodde det var löst, kommunen ringde och hade tankar om detta, sedan visste vi inte om det var kommunens mark eller vår. De sa att de skulle återkomma, säger han.
Men ingen återkom.
– Tänk att någonting så enkelt kan bli så komplicerat, man kan säga att det är en bristfällig byråkratisk hantering av ärendet. Tursamt nog utgör hålet ingen direkt fara, säger Peter Springfeldt.
Eon gör en utredning i ärendet kring ledningarna och kyrkan kommer gå till botten med saken.
– I slutändan kommer man täcka över hålet med ett betonglock, avslutar Peter Springfeldt.