New York-fotograf ställer ut i Blackstad

Människor och miljöer. Den New York-baserade fotografen Elizabeth Bick inspireras ungefär lika mycket av båda delarna. I helgen ställer hon ut i Blackstad bygdegård och samtliga porträtterade är från närområdet.

Somliga bilder är svartvita, för att inte låta tingens färger dra uppmärksam från människan i bilden.

Somliga bilder är svartvita, för att inte låta tingens färger dra uppmärksam från människan i bilden.

Foto: Lotta Gometz

Blackstad2019-01-04 21:00

Det var i somras som Elizabeth tillbringade några veckor i Blackstad inom ramen för konstprojektet Blackstad in residence. Då var det högsommar, hett och torrt. Nu är hon tillbaka för att uppleva årstidskontrasterna samt för att fotografera lite mer, och inte minst – för att visa några av sina bilder från i somras.

– Det var så enkelt att få kontakt med människor här, och det var inte det minsta svårt att få dem att ställa upp på att bli fotograferade, säger Elizabeth Bick när vi träffas i samband med att utställningen hängs på fredagseftermiddagen.

– Nu har jag nog i mycket Albin Wiberg (projektledare för Blackstad in residence) att tacka för den smidiga starten. Han känner många och presenterade mig för flera personer när jag just hade anlänt. Det tror jag gjorde att folk vågade lita på mig och blev intresserade av mitt arbete.

Elizabeth förklarar att hon arbetade ganska annorlunda under sin vistelse i Tjust jämfört med hur det brukar gå till.

– Jag lärde känna människorna jag fotograferade här, vilket inte hör till vanligheterna. Jag blev bjuden på rabarberpaj och bad i tunna, säger hon och ler.

Utställningen har hon döpt till "The Silence". Det är en blinkning till Ingmar Bergman – en bildmakare vars verk hon beundrar och fascineras av. Rubriken avslöjar också hur hon upplevde sin tid i Blackstad.

– Det var tyst, lugnt och skönt, säger hon.

Om några dagar återvänder hon till New York igen.

– Jag undervisar i fotografi, bland annat vid School of Visual Arts, och måste tillbaka till terminsstarten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om