Olles spannmål blir grismat i Gamleby

Olle Anderson i Kleva, Blackstad, säljer all sin spannmål lokalt. Den blir mat åt grisarna i Lapserum, strax utanför Gamleby.

Olle Anderson i Kleva, Blackstad, har aldrig varit med om en så tidig spannmålsskörd som i år. Lättröskat var det också.

Olle Anderson i Kleva, Blackstad, har aldrig varit med om en så tidig spannmålsskörd som i år. Lättröskat var det också.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Blackstad2020-09-01 07:00

Så länge han får vara frisk, fortsätter lantbrukaren Olle Anderson, 78 år i december, sitt arbete på gården, i skogen och med hästarna.

Sedan han slutade med mjölkkorna 2012 har han sålt all spannmål till Lapserum utanför Gamleby, där den blir mat åt alla grisarna där.

Olle Anderson brukar runt 20 hektar åker och vall. På vallen skördar han vinterfoder till gårdens hästar. Han har tre avelsston av rasen ardenner. Två av dem har fått föl i år. Det är inte många som kör med arbetshäst längre. I hela Sverige har det bara fötts 150 ardennerföl i år, berättar Olle, som använder sina hästar vid arbete i skogen.

När det gäller årets spannmål, blev det en normal skörd för en skogsbygd som Kleva, konstaterar Olle. Han kan redan redovisa ner på kilonivå hur årets utfall blev: 5 484 kilo per hektar för höstkornet, 4 713 för vårkornet och 7 660 för höstvetet.

En åskskur gjorde att det blev en skorpa på lerjorden, vilket satte ner resultatet för vårkornet. Höstkornet drabbades i sin tur av syrebrist under vinterns regnande.

Men själva tröskandet gick ovanligt lätt i år. Ingen spannmål hade lagt sig, så han slapp få in stenar i tröskan, och vattenhalten höll sig på låga 9–14 procent.

– Det brukar ligga mellan 18 och 22, så det är en betydande torkningskostnad som vi slipper ifrån i år, konstaterar Olle nöjt.

Han har tröskat sedan 1964, men aldrig så tidigt som i år, då skörden inleddes redan den 31 juli. Ett normalt år börjar han tröska den 20 augusti.

Olle Anderson brukar omkring 20 hektar åker och vall.
Olle Anderson brukar omkring 20 hektar åker och vall.
Karta: Kleva, Blackstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!