Rekordhöga priser på skog

Hela 70 procent av alla skogsköpare är personer som redan äger skog. Så var det även för Birgit Johansson och Jan Karlsson utanför Blackstad.

Magnus Christiansson och Magnus Edmark från LRF Konsult höll presskonferens hos makarna Birgit Johansson och Jan Karlsson på Lundaberg gård i Skutterstad.

Magnus Christiansson och Magnus Edmark från LRF Konsult höll presskonferens hos makarna Birgit Johansson och Jan Karlsson på Lundaberg gård i Skutterstad.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Blackstad2019-01-27 14:00

LRF Konsult har i flera år undersökt hur priset på skogsfastigheter har förändrats. Under 2018 steg priserna till nya rekordnivåer i södra och mellersta Sverige, medan de sjönk i norra delen av landet.

Magnus Christiansson och Magnus Edmark från LRF Konsults kontor i Västervik och Vimmerby berättade om den nya statistiken vid en pressträff på Lundaberg gård i Skutterstad utanför Blackstad.

– En anledning till att priserna är höga är att efterfrågan är större än utbudet, säger Magnus Christiansson.

Med undantag för norra Sverige är det en trend att det är få skogsfastigheter som kommer ut på marknaden, samtidigt som många vill köpa mark i anslutning till mark som de redan äger.

Sju av tio som köper en skogsfastighet är personer som redan äger skog sedan tidigare. Många av dem bor också i närheten av den skog som de köper till.

Den bilden stämmer för Birgit Johansson och hennes man Jan Karlsson på Lundaberg gård. Det är hennes föräldrahem. Jan och Birgit tog över gården efter hennes föräldrar 1990 och hade mjölkproduktion fram till 2006, då de ställde om till dikor. Nu har de 30 dikor. De behåller kvigkalvarna, men säljer tjurkalvarna vidare för uppfödning på annat håll.

Från början var gården på 137 hektar. Under årens lopp har makarna Johansson/Karlsson köpt till ytterligare tre gårdar i samma by, Skutterstad, så att Lundaberg nu omfattar 250 hektar produktiv skogsmark och 75 hektar åker och bete.

Det är skogen som står för huvudinkomsten på gården, men dikorna behövs för att hålla markerna öppna. Birgit Johansson säger att hon känner ett ansvar att fortsätta hålla landskapet öppet, där tidigare generationer har lagt ner så mycket möda.

Det senaste gårdsförvärvet blev klart i december förra året. Huset ska styckas av. Där kommer en barnfamilj att flytta in, nämligen Birgit och Jans äldste son med familj. På de övriga gårdarna har ena huset styckats av och sålts, medan det andra hyrs ut.

Många som köper skog vill ha blandade åldrar på träden, så att inte allt är färdigt samtidigt. Sjölägen är attraktiva, eftersom det lockar till sig vilda djur och såldes är bättre för jakt.

Den genomsnittliga skogsägaren i Småland äger mellan 45 och 50 hektar, en siffra som har ökat de senaste årtiondena. En hektar småländsk skogsmark av blandad ålder kostar nu 95 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!