Ulrika släppte allt när hjärtstopps-larmet kom

Ulrika Jonsson i Blackstad har varit sms-livräddare sedan starten för ett år sedan. I våras fick hon rycka ut på sitt första uppdrag.

Ulrika Jonsson vill gärna uppmuntra fler att anmäla sig som sms-livräddare. "Det enda som krävs är att man har gått en kurs i hjärt- lungräddning."

Ulrika Jonsson vill gärna uppmuntra fler att anmäla sig som sms-livräddare. "Det enda som krävs är att man har gått en kurs i hjärt- lungräddning."

Foto: Anna Persdotter

Blackstad2022-09-29 10:47

– Vi håller på och renoverar huset, så jag och min sambo stod och snickrade när telefonen började tjuta. Det är ett speciellt larm som för ett himla oljud, säger hon.

När ett larm kommer in kan den som är ansluten som sms-livräddare välja att acceptera eller avböja. Ulrika berättar att hon tittade på sin sambo, som sa "Åk!".

– Så jag rusade iväg och satte mig i bilen. Jag var lite orolig för att kunna navigera rätt, jag visste ju inte exakt vart jag skulle, men när jag accepterade uppdraget fick jag instruktioner på hur jag skulle köra. Det var väldigt bra.

Den som är sms-livräddare måste ha kunskaper i hjärt- och lungräddning, HLR, och kan bli kallade ut på larm på misstänkta hjärtstopp. Det behövs alltså inte någon särskilt utbildning, förutom att man har gått en HLR-kurs.

– När någon får hjärtstopp så är det hjärtkompression och inblåsning som gäller, och då spelar inget annat någon roll, säger Ulrika Jonsson.

Själv arbetar hon till vardags som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Västerviks sjukhus, och är även HLR-instruktör, men hon poängterar att det i det här läget inte har så stor betydelse.

– Där jobbar vi med avancerad livräddning. Vid en sådan här händelse kan inte jag göra mer än någon annan.

När Ulrika kom till platsen hade ytterligare en sms-livräddare också just kommit dit och de började arbeta tillsammans.

– Vi turades om att göra kompressioner. Om man någon gång har varit med om det så vet man att det är jobbigt och man blir snabbt otroligt trött. Då är det bra att ha någon att bytas av med, säger hon.

Genom den drabbades anhöriga hade de också kontakt med SOS-alarm, som kom med råd och talade om hur statusen var på ambulansen som var på väg. Men allra först på plats var en av räddningstjänstens bilar.

– De har hjärtstartare och utbildning i HLR så det är värdefullt om ambulansen är längre bort.

Ulrika förklarar att tiden är en viktig faktor när det gäller hjärtstopp.

– Cirkulationen avstannar direkt och då kommer det inget syre till organen. För varje minut som går förlorar personen mer av chansen att överleva.

Det är anledningen till att hon valde att bli sms-livräddare.

– Med tanke på att vi bor som vi bor så vet vi ju att det tar ett tag för en ambulans att komma hit.

Den som vill bli livräddare kan själv ladda hem appen smslivräddare och registrera sig. När SOS alarm får in ett larm om ett hjärtstopp kan de välja att skicka ut ett larm till registrerade livräddare i närheten. Genom GPS-funktionen i appen känner den av var livräddaren befinner sig.

– Så är man ute och åker någon annanstans i landet kan det hända att man får ett larm där, säger Ulrika.

Livräddarna kallas inte in till olyckor eller andra osäkra eller farliga situationer.

Och även om Ulrika är van, i och med sitt jobb, att arbeta i livräddningssituationer, var det här en ny erfarenhet för henne.

– Det är en stressad situation, men när man kommer dit är det bara att göra det man lärt sig, mer kan vi inte göra.

När ambulansen sedan är på plats tar de över ansvaret, men Ulrika förklarar att det ändå är bra att som livräddare först prata med ambulanspersonalen.

– De har ju tillgång till mer avancerad livräddningsutrustning, men de kanske till exempel vill att vi fortsätter med kompressioner tills de har fått allt på plats.

– Och har man aldrig varit med om en liknande situation innan kan man vara i behov av att prata med någon efteråt.

Som boende på landet vet Ulrika Jonsson att det kan ta en stund för en ambulans att komma ut, därför har hon valt att bli sms-livräddare.
Som boende på landet vet Ulrika Jonsson att det kan ta en stund för en ambulans att komma ut, därför har hon valt att bli sms-livräddare.
Sms-livräddare

Du som har kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och är över 18 år kan bli frivillig sms-livräddare i Kalmar län genom att ladda ner appen Sms-livräddare och registrera dig i den. Du får larm i mobilen om du befinner dig i närheten av någon med misstänkt hjärtstopp.

Torsdagen den 29 september är det ett år sedan Sms-livräddning infördes i Kalmar län. I dag finns det 3 531 registrerade sms-livräddare i vårt län. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!