Domstol gav kommunen rätt i Blankaholm

Kan man börja gräva i mark innan man köpt den? Ja, säger domstolen som ger Västerviks kommun rätt i en tvist i Blankaholm.

Det händer mycket i samhället Blankaholm. Nu pågår en sanering av förgiftad mark.

Det händer mycket i samhället Blankaholm. Nu pågår en sanering av förgiftad mark.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkivbild

Blankaholm2019-02-19 16:30

– Just nu nästan bokstavlig talat tuggar vi oss igenom marken, säger samhällsbyggnadsenhetens chef Daniel Niklasson, om den pågående saneringen i Blankaholm.

Mark, förorenad under sågverkstiden, saneras från gifter. När arbetet är klart ska det bli allmänna ytor med bland annat en cykelbana. Det som är udda i fallet är att än så länge äger inte kommunen marken.

En inlösen från den privata fastighetsägaren ska göras, och prislappen kommer att sättas efter att en värdering gjorts av lantmäteriet.

Fastighetsägaren har ställt sig frågande inför tågordningen. Får kommunen börja bearbeta marken, innan fastighetsaffären är gjord? Ett överklagande gjordes till mark- och miljödomstolen.

– Vi tyckte att det var konstigt. Vi tyckte att man skulle ha kommit överens om priset först, säger fastighetsägarna.

De lägger till att de i övrigt inte är negativt inställda till de arbeten som kommunen gör.

Kommunen å sin sida hänvisar till att det fanns en tidspress. Man vill avsluta så mycket som möjligt av arbetet innan sommarsäsongen.

Domstolen fastslår dock att kommunen agerat riktigt. Skälen var tillräckliga enligt lag för ett förtida tillträde.

Kommer ni att hinna klart innan sommaren?

– Det är målsättningen, svarar Daniel Niklasson på Västerviks kommun.

Han säger att man hoppas att saneringen ska vara slutförd om några veckor. Samtidigt varnar han för oförutsedda händelser. Under saneringsarbetets gång upptäckte man till exempel vad som kan liknas vid en gjuten tank i marken. Drygt 20 kubikmeter giftig vätska pumpades upp ur tanken, innan man tog hand om betongkonstruktionen.

– Blir vi inte helt färdiga försöker vi göra en provisorisk återställning av marken inför sommaren, säger Daniel Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!