Strömavbrott drabbade företagare

Blankaholm var utan ström under 15 timmar i lördags. Det ställde till det för ortens matställen.

John-William Momark (t v) berättar om hur elavbrottet drabbade familjens glasskafé. Här ses han med frun Hilma.

John-William Momark (t v) berättar om hur elavbrottet drabbade familjens glasskafé. Här ses han med frun Hilma.

Foto: Kristina Westring

Blankaholm2019-07-15 19:00

Lördagens strömavbrott i Blankaholm, drabbade flera företagare hårt.

– Det var väldigt besvärligt. Inte bara förlorade vi klienter utan vi fick även en förstörd frukost, lunch och middag. Det var knappt att vi kunde koka kaffe, säger ägaren Schuly Holmer.

Värdshuset fick avbokningar från övernattningsgäster som inte ville sova i mörker. Därtill blev företaget tvunget att ställa in större delar av sin restaurangmeny. På söndagkvällen fortsatte problemen. Under en konsert med Abalone Dots, kunde man inte servera lagad mat, på grund av problem med elförsörjningen.

John-William Momark, som driver ett glasscafé, tvingades åka in till Västervik för att köpa ett elverk för att inte riskera att glas för 40 000 kr smälte bort. Blankaholm lanthandel fick hålla stängt hela dagen. Både Momark och Holmer är kritiska till att man inte fick någon information om hur länge avbrottet väntades vara.

Orsaken till lördagensavbrott var ett kabelfel mellan två stationer. Det åtgärdades med att två reservelkraftverk ställdes ut.

­– Åtta abbonenter fick tillbaka sin el 19:40 medan resterande 40 ska ha fått den 21:42. På grund av åskvädret tog det tid. Vi kan inte skicka ut personal vid blixtnedslag, säger Pernilla Schoug, presstalesperson på Eon.

Nu hoppas de drabbade få ersättning.

– Om man står utan el i minst 12 timmar, kommer vi att automatiskt betala ut en lagstadgad ersättning för den förlorade elen. Dessvärre står vi inte för övriga kostnader. Då får man i stället vända sig till sitt försäkringsbolag, säger Pernilla Schoug på Eon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!