"Till semestern ska arbetet vara klart"

Fortfarande är inte markområdet i centrala Blankaholm återställt efter saneringen. Samhällsbyggnadsenhetens chef Daniel Niklasson räknar med att platsen ska se presentabel ut till månadsskiftet.

Stängslet ska bort, och på grusplanen ska det läggas asfalt.

Stängslet ska bort, och på grusplanen ska det läggas asfalt.

Foto: Ulrik Alvarsson

Blankaholm2019-06-13 13:30

Den som vill söka sig till hamnen i Blankaholm möts just nu av vad som ser ut som en byggarbetsplats. En grusplan inhägnad med två meter höga stängsel.

Rein Lillesaar, Blankaholmsbo, som är engagerad i det underhållsarbete som den nye ägaren till hamnområdet gjort, vill se att något händer.

– Det har kommit en ny entreprenör till kaféet. Nu får kommunen sätta fart.

Daniel Niklasson, chef på samhällsbyggnadsenheten, har hört kritiken.

– Vi vill också att det ska se bra ut. Stängslen ska bort, och det ska läggas på asfalt på planen innan semestrarna börjar.

Han räknar med att arbetet ska göras under juni.

En del av det ursprungliga projektet, däribland en gång- och cykelbana har fått skjutas på framtiden. Anledningen är att saneringen blev dyrare än man räknat med.

– Vi fick gräva djupare än vad som först var tänkt efter att vi hittat ett doppkar med giftig vätska. Även vi måste rätta mun efter matsäck, säger Daniel Niklasson.

Han hoppas att den återstående etappen ska finnas med i den budget som politikerna antar i nästa vecka. Då kan arbetet genomföras 2020 eller 2021.

En tredje fråga är den långa gästhamnsbryggan som är i dåligt skick. Den är privatägd, men ägaren tycker att bryggan har ett allmänt intresse och vände sig till kommunen tidigare i våras och föreslog ett samarbete.

– Vi har svårt att gå in med ett stöd rakt av till ett privat företag, säger Daniel Niklasson.

Han säger att däremot finns det olika regionala stöd som kan gå till projekt med privata aktörer. Ett sätt kan vara att paketera gästbryggan och kommunala arbeten i ett projekt. Det kan underlätta för att få regionmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!