Börsen inledde veckan uppåt

Stockholmsbörsen inledde veckans handel uppåt, i linje med ledande Europabörser sedan nya kinesiska stimulanser glatt marknaden.

OMXS-index i Stockholm steg 0,2 procent.

17 februari 2020 09:10

Bland tungviktarna drog fordonssäkerhetstillverkaren Autoliv mest uppåt, 1,9 procent. Gruvjätten Boliden, tobaksbolaget Swedish Match och banken SEB steg alla 1,1 procent.

Deppigare var var et för verkstadsbolaget Atlas Copco, minus 0,7 procent, och Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik som tappade 0,5 procent.

Inkassoföretaget Intrums aktie steg först efter helgens rapportering om att bolaget befinner sig i förhandlingar om förvärv av en del av den italienska finanskoncernen Cerved men tappade sedan och stängde på minus 0,5 procent.

I Asien var utvecklingen blandad på måndagen. Hongkongbörsen lyfte 0,5 procent efter nya centralbanksstimulanser för att hantera de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset. Men Tokyobörsen pressades ned 0,7 procent efter oväntat svag BNP-statistik för fjolårets fjärde kvartal och oroande tecken på spridning av viruset i Japan.

De ledande Europabörserna stängde upp. DAX-index i Frankfurt, FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris steg alla 0,3 procent.

Börserna i New York är under måndagen stängda till följd av helgdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT