Ett stenhårt, spegelblankt golv

Sugen på ett slitstarkt golv? Betong funkar i alla miljöer. Möjligen är det inte alldeles lätt att gjuta på egen hand, men med lite hjälp av en fackman har du snart ett spegelblankt köksgolv.

All slipning och polering gör betonggolvet spegelblankt. Orvar och Lena har valt att låta stenarna synas.

All slipning och polering gör betonggolvet spegelblankt. Orvar och Lena har valt att låta stenarna synas.

Foto: Åke Karlsson

Bostad2018-05-26 14:00

Fyra hundar var en av anledningarna till att Orvar Ek och hans fru Lena valde betong som golv i hallen och köket när de byggde nytt hus.

– Det håller hur länge som helst, säger Orvar. Jag rekommenderar alla djurägare ett sådant golv. Dessutom blir det inga fläckar, spiller vi ett glas rött vin är det bara att torka upp.

Vägen till ett så hållbart golv är relativt lång, men inte särskilt svår.

Betongen beställs färdigblandad, vilket betyder att armeringen i form av glasfibertrådar blandas i. Dessutom bestämmer man storleken på eventuell ballast (stenar) och om det ska blandas i något pigment som ska ge en särskild färg på det färdiga golvet.

Orvar använde vibrationsfri betong – vilket är allra vanligast – eftersom han ville ha synlig ballast i ytan och om betongen vibrerats skulle stenarna sjunka och försvinna.

– Min ballast benämns 8/16, det innebär att stenarnas storlek är mellan 8 och 16 millimeter, säger Orvar. En annan vanlig storlek är 4/8 och då är stenarna mindre och ger en mer prickig yta.

Nästa steg i processen är slipning.

– Det bör ske första gången dagen efter att betongen kommit på plats, säger Orvar. Då är ytan ännu inte helt hård och det går att slipa ner djupet, få bort ojämnheter och få fram stenarna som ska synas.

Därefter bearbetas golvet i åtta steg med olika grovlek på diamantslipen.

– Efter de tre första gångerna tätar man golvet med vattenglas, säger Orvar. Sedan slipas det ytterligare fem gånger tills det ser ut som en spegel.

Efter de åtta slipningarna vaxas golvet med hjälp av polermaskin. Färdigt!

I hallen och köket har Orvar och Lena betonggolv i grått. Det passar såväl i inredningen som för fyra hundar med vassa klor.
I hallen och köket har Orvar och Lena betonggolv i grått. Det passar såväl i inredningen som för fyra hundar med vassa klor.
Vattenglas

Vattenbaserat bindemedel av kaliumsilikat, fritt från organiska tillsatser eller bekämpningsmedel.

Används bland annat till förstärkning och dammbindning av puts, betong, tegel och andra mineraliska ytor.

Källa: byggfabriken.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!