Hur klarade du värmen?

Oh, vad varmt det är! Pust och stön. Känns det igen? Hur har du tagit dig igenom sommarens hetaste dagar?

Foto:

Bostadskrönikan2018-08-23 12:41

”Jag försmäktar”, skulle Pippi Långstrump säkert säga och ställa sig på huvudet i en hink med is. Och visst gick tankarna däråt, de dagar termometern passerade 33 och mer. Jag klagar dock inte, jag älskar det. Nästan lika mycket som jag älskar snöstorm. Nej, tricket är förstås att hitta en lösning. Mycket vätska. Simturer kanske. En bok i skuggan med blöt handduk på pannan. Det behöver inte vara svårare. Men det kan också vara betydligt finurligare.

En arbetskamrat beskrev hur hon lagt PET-flaskor med vatten i frysen och sedan radat upp dem som stora isklumpar framför bordsfläkten. På så sätt blev den cirkulerande luften ännu svalare. Det lär ha funkat fint.

En annan arbetskamrat berättade om kylvästar och kylfiltar till hundar. Det har säkert funnits länge och verkar ju smart, men i år fick tydligen framförallt filtarna ett nytt användningsområde. Butikerna sålde slut, men inte till hundägare, utan till äldreboenden som lade filtarna i rullstolarna. Javisst, alla lösningar är bra!

Hemma hos mig har vi genomgått en mindre omflyttning. Jag bor i ett hus som är byggt i fyra etage och stengolvet på källarplanet lockade till slut så mycket att vi bar ner madrasser, täcken och kuddar och sov i en hög på golvet hela familjen. Det blev ett litet äventyr för barnen förstås. Vi petade in kuddar i fönstergluggarna för att mota sommarnattens ljus och så låg vi i mörkret och läste Bamsetidningar. På mornarna var det rent ljuvligt att sätta fötterna på den kalla stenen. Lika ljuvligt som att gå upp för trapporna och in i en vägg av värme och se att solen sken från klarblå himmel dag efter dag... Vilken sommar!

Mina söner har målat av bestyren. På ena bilden sover vi i källaren under prickiga täcken. Det är jag som ligger och vinkar... Lille sonen har ritat av sig själv när han kyler fötterna i vatten.

Nu vill jag veta vad du har använt för smarta knep för att överleva varmgraderna? Är du en soldyrkare som inte kan få nog? Eller knotar du lite missnöjt efter ett par dagar med Medelhavsklimat? Kom till mig i Correns tält i Domkyrkoparken under Stadsfesten och rita och berätta. Ispåsar i örngottet? Glass till frukost, lunch och middag? Sovsäck på gräsmattan? Fötterna i hinkar med kallvatten? Dela dina goda idéer! Jag har papper och penna. Vi ses i tältet på fredag, klockan 15–17 och på lördag, kl 14–16.

Välkommen!

Krönika

Anna Lindén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!