På Coop i Vimmerby har de inte uppfattat någon förändring.
– Vi har inte märkt av det och har inte hört om någon brist, säger butikschefen Bedri Iberhusaj.
Enligt Anders Dalenius, projektledare på Svenskt Kött täcker svensk grisproduktion 76 procent i självförsörjningsgrad av fläskköttskonsumtionen i Sverige, resten importeras från andra länder.
– Möjligtvis är det brist på billigt fläskkött men inte på svenskt fläskkött, säger han.
– Vi är på en global marknad där Kina nu har tagit över en stor del av importkakan eftersom de har afrikansk svinpest. Då är det så enkelt att man får ut mer pengar för grisen där än vad man får här, en del av importgrisen går dit, säger han.
Den torra sommaren 2018 har också haft viss inverkan på tillgången på fläskkött.
– Vi hade en ganska stor slakt den torra sommaren 2018 och gör man av med mycket djur så tar det ett tag innan man får en återväxt i produktionen, säger Dalenius.
Behöver man vara orolig för att det inte ska finnas bacon i butikerna eller grillkött till sommaren?
– Det tycker vi absolut inte att man ska vara orolig för. Svenska producenter producerar allt vad dem kan, det lilla glappet som uppstod från 2018 kommer att tas igen i tid. Det eventuella bortfallet som vi ser är ju ett importkött som går till andra marknader.
Håkan Jonsson driver Håkans glada utegrisar i Brantestad. Han föder upp grisar, slaktar och säljer köttet själv.
Har bristen på fläskkött haft någon påverkan för dig?
– Jag har börjat att märka av det i form av att charkindustrin vill köpa, säger Håkan Jonsson.
Men till charkindustrin vill Håkan Jonsson helst undvika att sälja.
– Det är hela tiden så här att det är för lite av det, då ökar vi produktionen och hittar kunder till det, sen blir det för mycket av något och då har jag sålt till charkindustrin. Men charkindustrin kommer aldrig att ha råd att betala det som jag måste ha, utan det är bara nöd-sälj för mig, säger han.
Under 2018 skulle han slakta ett stort antal djur på beställning av ett annat företag som senare gick i konkurs. Det kom olägligt i och med den torra sommaren.
– Vi anpassade produktionen där efter så hela 2019 var det dyrt foder och jag hade för mycket grisar. När jag kom fram efter sommaren så tänkte jag att det går inte, jag måste bli av med grisar. Då började det bli grisbrist och slakterierna hade vaknat och ville köpa mitt överskott.