Omvärldsläget påverkar glada grisar i Brantestad

"Det är bistra tider", säger Håkan Jonsson på företaget Fläsk från glada utegrisar i Brantestad dit effekten av omvärldsläget också nått. Men trots det satsar företaget på en ny investering.

På slakteriet som syns bakom Håkan och Anton Jonsson ska det läggas solceller. Solcellerna beräknas generera halva gårdens elförbrukning.

På slakteriet som syns bakom Håkan och Anton Jonsson ska det läggas solceller. Solcellerna beräknas generera halva gårdens elförbrukning.

Foto: Sofie Olsson

Brantestad2022-03-28 20:00

Vimmerby Tidning besöker Håkan och Anton Jonsson på gården i Brantestad där slakteriet ligger. En lastbil med foder är på plats och tömmer sitt innehåll i silos.

– Den är 32 000 kronor dyrare än vad det var för två veckor sen. Vi är väldigt nära 100 procents ökning av priset på foder mot för ett halvår sedan. Det är riktigt illa, säger Håkan Jonsson över ljudet från lastbilen.

Grisuppfödning kräver mycket foder.

– De kräver mer foder de som går ute eftersom de motionerar så mycket mer. Jag har ingen exakt siffra, men det är åtminstone 100 kilo foder per gris.

undefined
Prisökningen på fodret har varit rejäl och utegrisar äter mycket foder, runt 100 kilo per gris fram tills de slaktas vid ungefär ett halvårs ålder.

Det är inte bara foderpriset som dragit iväg.

– Jag beställde packemballage igår och då förvarnade de om att de måste höja priset med 25 procent på allt packemballage från 1 april. Sen pandemin började så har packemballaget gått upp 100 procent och nu blir det 25 procent till.

De höga priserna på foder, emballage, bränsle och el spelar alla in och för Håkan Jonsson är det tydligt att det är omvärldsläget som styr.

– Blir kriget långvarigt och utökas, gud förbjude, så vet inte jag var det tar vägen.

Men trots svårigheter är Håkan Jonsson säker på sin sak:

– Det har varit en period nu när man har funderat på om det verkligen är värt det. Men alltid när det kommer till sin spets och man sitter med armbågarna på knäna och hakan i handflatorna så kommer jag alltid samma slutsats; det är det här jag älskar att göra och jag har inte tänkt att göra något annat. 

undefined
"Jag är förvånansvärt positiv och överraskad över att det rullar på. Vi har aldrig haft sånt köttsnitt som vi har nu. Förra året klarade vi inte att leverera till kommunerna men nu ska vi eventuellt börja leverera till ytterligare en kommun." säger Håkan Jonsson (till höger).

Inom företaget sker en del förändringar. Nyligen slutade man med smågrisproduktionen i stallar på Gamlebygymnasiet. Det har tagits över av Ogestad, som kommer leverera smågris till Jonsson. Anledning till att man valde att sluta med det var ekonomisk, men också att den medarbetare som varit ansvarig slutade.

– Det var tungt att ta beslutet men nu är det bara positivt. Jag tyckte det var skitkul när jag väl var där uppe, det fanns alltid någon liten gris man kunde göra något för. Jag skulle inte ha något problem att ha det som heltidssysselsättning men i dagsläget var det helt rätt att det blev som det blev, säger Håkan Jonsson.

På gården är, trots läget, en ny investering i startgroparna. På taket till slakteriet ska det läggas solceller. Solcellerna väntas generera ungefär halva gårdens förbrukning.

– Det känns som en bra investering med dagens elpriser, säger Anton Jonsson.

undefined
Det är ett nyfiket gäng som går i hagen vid gården i Brantestad.
Gårdens grisar bor utomhus, året runt. Men de har en hall att gå in i där de kan mysa i rikligt med halm.
Gårdens grisar bor utomhus, året runt. Men de har en hall att gå in i där de kan mysa i rikligt med halm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!