Fyndet: En handgranat vid riksvägen

I veckan gjorde polisen ett minst sagt anmärkningsvärt fynd strax intill riksväg 23/34 söder om Brokind. En till synes ofarlig påse visade sig innehålla explosiva föremål, däribland en handgranat.

I veckan gjorde en polispatrull ett minst sagt anmärkningsvärt fynd vid riksväg 23/34. (handgranaten på bilden är inte det faktiska fyndet).

I veckan gjorde en polispatrull ett minst sagt anmärkningsvärt fynd vid riksväg 23/34. (handgranaten på bilden är inte det faktiska fyndet).

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Brokind2019-11-29 10:43

– När vi gjorde upptäckten skickade vi bilder på föremålen till polisens nationella bombskydd som gjorde bedömningen att de var ofarliga att hantera. Nu har vi lagt dem i ett förvaringsutrymme för explosiva föremål, förklarar Thomas Agnevik, presstalesperson för polisregion Öst.

Så risken för en explosion var liten? 

– Ja, den var tydligen det enligt våra experter som inte vill göra någon för stor sak av händelsen, men det är klart att det inte är lämpligt att bara slänga ifrån sig såna här föremål utan att veta vem som kan få tag i det. 

Av vilken anledning var föremålen ofarliga?

– Det kan inte jag säga, det finns massor av olika varianter. 

Det var vid lunchtid på onsdagen som en person upptäckte påsen, strax intill en parkeringficka, vid riksväg 23/34.

– Om någon hade ringt och bara larmat om en påse i diket hade vi förmodligen aldrig åkt dit. Av vilken anledning som just den här personen har stannat och kollat i påsen framgår inte, berättar presstalespersonen Björn Öberg. 

Polisen har nu påbörjat en utredning om vapenbrott men saknar i dagsläget en misstänkt gärningsman.

– Det blir nog svårt att hitta den här personen, vi har startat utredningen mest av formella skäl, men om det är någon som skulle kunna ha några tips om var påsen kommer ifrån tar vi mer än gärna emot dem, avslutar Thomas Agnevik.

Karta: Brokind
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!