Ledig brandman avvärjde försök att sätta eld på skolan

"Jag och några lärarkollegor kom i bil förbi skolan, när vi såg två maskerade grabbar gå in på skolgården", berättar läraren och deltidsbrandmannen Lars Karlsson.

Lars Karlsson, deltidsbrandman och lärare, kunde avvärja ett försök att sätta eld på Lindblomshallen och dessutom jaga ifatt en av de två maskerade grabbarna som gjorde försöket.

Lars Karlsson, deltidsbrandman och lärare, kunde avvärja ett försök att sätta eld på Lindblomshallen och dessutom jaga ifatt en av de två maskerade grabbarna som gjorde försöket.

Foto: Olof Carlson

Brott & Straff2022-04-27 19:00

Det räddade förmodligen Lindblomskolan i Hultsfred från en ny storbrand.

Lars Karlsson och hans kollegor stannade, han hoppade ur bilen och gick för att prata med grabbarna. Men när han närmade sig platsen såg han att de hällde ut någonting på marken.

När grabbarna såg honom komma, slängde de vad de hade för händer och sprang från platsen. Kvar fanns bara en flaska som innehållit brandfarlig vätska.

Lars Karlsson sprang efter, samtidigt som han ropade till grabbarna att stanna. Men utan annat resultat än att språngmarschen över skolgården fortsatte. En av grabbarna fick fatt på en elektrisk sparkcykel och försvann på den. Men den andre fortsatte springa, och Lars Karlsson fortsatte.

– Jag ville ju bara snacka med grabbarna, säger han.  Men när vi kom runt lågstadiedelen var grabben försvunnen. Han hade gömt sig och var som bortblåst.

Under tiden som Lars Karlsson jagade efter grabbarna, hade kollegorna kört runt kvarteret i bilen och haft ögonen på händelserna hela tiden. Och när de kom i fatt blev de stående en stund och pratade.

– Under tiden kom killen på sparkcykeln tillbaka, han insåg nog att det var kört, säger Lars Karlsson. Han ville prata om det som hänt, och han nämnde också ett namn på kompisen. Som dock inte visade sig stämma. Under tiden hade Lars Karlsson hunnit med att ringa upp kommunens säkerhetsstrateg Linus Ivarsson, tillika jobbarkompis på brandstationen, för att få råd. Rådet blev att ringa polisen.

– Bara några sekunder, medan jag fortfarande hade larmcentralen i luren kom en polisbil på Västra Långgatan, berättar Lars Karlsson. När grabben fick se den försvann han igen.

Men några minuter senare var i alla fall polisen på plats och kunde ta över. Killen på sparkcykeln kom tillbaka.

– Det var som han ville reda ut vad som hänt, säger Lars Karlsson, och det berömde vi honom för.

Lars Karlsson och hans kollegor tvekar inte om vilken avsikt grabbarna hade med att hälla ut tändvätskan på skolgården. Men de kunde avstyra det hela innan de hunnit tända på. 

– Men mitt i pölen låg en blöt cigarettfimp, säger Lars Karlsson. Den kan ju ha legat där förut...

– Vittnena lyckades förhindra det här genom att pojkarna blev uppmärksammade på att någon såg dem. Man kan förhindra brott genom att bara titta, ge sig till känna och synas, det kan göra skillnad, säger Håkan Karlsson, kommunpolis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!