Bruzaholm
Bruzaholms herrgård byggdes 1785. Ända sedan dess har byggnaden ägts av Bruzaholms bruk och bebotts av patroner och disponenter.
– Herrgården är en del av brukets historia och den delar man en stund. När mina föräldrar gick bort 2014 tömdes huset, säger Malin Alfredsson, ägare till Cellwoodgruppens företag Bruzaholms Bruk och Cellwood Machinery i Nässjö.
Vid ett besök hos ett annat företag fick hon veta att det företaget köpt en prästgård för att lösa bristen på möteslokaler och övernattningsmöjligheter.
– Då insåg vi att vi hade ett hus som stod tomt. Att ha egna möten och gäster i den här miljön har stort värde, säger hon och nämner att bolagen hon äger har kunder från hela världen.
För att få den miljö hon efterfrågade kontaktade hon Ikea, bland annat för företagets miljö- och hållbarhetstänk.
Företagets inredare Mia Ålund och Petra Sahlin besökte herrgården i november. Herrgården med sina 550 kvadratmeter är hittills det största projektet möbeljätten haft i sitt slag i Jönköping utanför det egna varuhuset.
– Överlag brukar vi inte iordningställa men vi ville inget hellre, säger Mia Ålund och påpekar att det är svårt att planera så stora ytor och sen förklara för kund hur det ska ställas i ordning.
Några rum har under vintern och våren tapetserats och mindre målningsjobb har gjorts.
Ett 1700-talshus och Ikea i kombination, fungerar det?
– Vi har ett omfattande sortiment. Det gäller att använda rätt material och saker. Det hade inte fungerat med högblanka möbler, ger hon som exempel.
Hållbarhet har varit ett ledord.
– Vi vill att det ska kännas hållbart. Det skulle inte bli kallt utan vara en välkomnande miljö. Kommer man som gäst ska man känna att det är ombonat men att det inte tappat sin historia. Inredningen ska fungera under hela året och vi har valt saker som inte kommer att kännas omoderna under lång tid, påpekar Ålund.
För båda parter har det varit viktigt att värna om historien.
Brukspatronerna finns avbildade på en vägg och minner om de som en gång gått på de breda golvplankorna. Men även foton på bruksarbetare har hamnat i finsalongen.
Brukets egna bruksföremål har i sin tur blivit inredningsdetaljer.