Det amerikanska valet

Amerikanska presidentvalet är en komplicerad och långdragen process, men det amerikanska sportvagnsvalet har alltid varit lätt. Corvette Z06 är ett riktigt muskelpaket som lirar i högsta divisionen på alla punkter förutom en - priset! Jänkarna kallar fenomenet för "most bang for the buck", vilket betyder mest fart för stålarna och det skriver vi under på. Färden till hundra rullar på 3,9 sekunder och med plattan i mattan toppas 320 knutar. Ändå är inte prislappen avskräckande!

Foto:

Chevrolet2008-11-05 08:27


Barack Obama och John McCain har två saker gemensamt: båda vill flytta in i Vita Huset och älskar Corvette. Att ha lite rutin på det sistnämnda är säkert nyttigt med tanke på att presidenter ofta blir fartblinda. Hästkrafter i massor har nämligen alltid varit modellens främsta kännetecken och värstingen Z06 lever verkligen upp till förväntningarna.

Pumpade muskler
Corvette Z06 har växt till sig rejält och är numera både en snygg och kompetent sportvagn. Motorvalet föll tidigt på en vinkelåtta med stötstänger och det konceptet har man varit trogen allt sedan dess. Nuvarande kraftkälla är på sju liter vilket ger mäktiga 512 hästar och 637 Newtonmeter i vrid. Det handlar alltså om traditionell teknik där den gamla devisen fortfarande gäller: "there is no substitute for cubic inches" (inget kan ersätta stor cylindervolym). Jänkarna har behållit tvåventilssystemet och den centralmonterade kamaxeln. Maskinen fungerar bäst så, säger ingenjörerna från Detroit och låter sig inte imponeras av hypermoderna multiventilmotorer med överliggande kamaxlar. V8:an går som en smekning på låga varv men har ett fantastiskt bett när man ger den fri bränsletillförsel. Vi drog järnet på racingbanan Paul Ricard och styrkan är inte bara mäktig, i vissa stunder till och med övermäktig om man handskas fel med resurserna.

Tummen upp
Inredningen har blivit mer europeiserad och ser mindre plastig ut. Mugghållaren har exempelvis skrotats eftersom den gav fel signaler. Det här är en sportvagn för människor som gillar att köra bil och då stannar man hellre när det är fikadags. Att köra Corvette Z06 längs franska Medelhavskusten är naturligtvis inte helt fel. Kommentarerna är påtagligt positiva och många gör tummen upp och ler, inte avundsjukt utan faktiskt beundrande.
Vägen mot Saint-Tropez är både smal och krokig och den sexväxlade lådan kommer till sin rätt. Längs affärsstråket på Rue Allard inne i "Troppan" är affärsinnehavarna på väg att stänga sina butiker men stannar upp när de hör motorljudet eka mellan husväggarna. Huvudena följer bilen när vi sakta rullar ner mot den berömda hamnen. Det amerikanska sportvagnsvalet är avgjort!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!