En glassig historia

Säg Lacetti och folk tror att man pratar om en smarrig glass eller en färgglad sorbet Men alla tror fel: det är nämligen en familjebil som tillverkas i Sydkorea av Daewoo. Eller rättare sagt General Motors - jänkarna köpte nämligen industrijätten efter världens största konkurs. Den senaste nyheten är en femdörrars kombikupé med knallröd prislapp. Vi är "nyfikna i en strut" och har testkört längs svindlande småvägar i Pyrenéerna!

Foto:

Daewoo2004-04-23 07:33

För 114 900 kronor är det möjligt att unna sig en ovanligt snygg bil, formgiven av legendaren Giorgetto Giugiaro på Italdesign. Utgångsläget är en egentillverkad plattform med drygt fyra år på nacken som maestro Giugiaro utnyttjat så väl att Lacetti begåvats med ett överraskande stort kupéutrymme. Faktum är att storvuxna nordbor får plats i baksätet utan att trängas. På lastsidan slukar skuffen hela 1045 liter med baksätet nedfällt, men blott 275 liter med ryggstöden på plats.

Mot alla odds
Det var här i franska Biarritz som Napoleon hade sitt berömda sommarresidens och man kan faktiskt skönja en röd tråd mellan Daewoo och den omstridda kejsaren: båda har levt skuldtyngda liv och gjort revolution. 1999 kursade nämligen den koreanska industrigiganten med skulder på över femhundra miljarder och mot alla odds gör nu företaget comeback med Lacetti Den erbjuds med tre fyrcylindriga bensinare på 93 respektive 122 hästkrafter, vi har dock lagt tassarna på den förväntade storsäljaren vilken försetts med en harmonisk 1.6-litersmotor på 109 hästar.Det må låta som om maskinen får tufft träningspass med tanke på de krävande bergsvägarna i Pyrenéerna, men icke sa Nicke. Efter elva sekunder är farten hundra och när femmans växel närmar sig varvtalsstoppet så toppas 187 km/h.

Iskallt uppdrag
Men i ärlighetens namn, hur kul är det att ratta koreanskt? Själva blev vi tagna på sängen - Lacetti har nämligen betydligt bättre kvalité än vad vi någonsin vågat gissa. Det här är den bästa bilen Daewoo tillverkat och har alla förutsättningar att slå igenom, draghjälpen är naturligtvis den knallröda prislappen.Ändå är Daewoo Lacetti 1.6 en välutrustad bil med luftkonditionering, servostyrning, centrallås, eldrivna sidorutor, eluppvärmda sidbackspeglar och radio som standard. Däremot känns det lite småsnålt att enbart fyra krockkuddar finns medskickade från fabriken i Gusan. Ja, Daewoo bor kvar i låglönelandet Sydkorea och inhyses i en gigantisk anläggning som omfattar 2,4 miljoner kvadratmeter. Men Lacetti testkördes inte bara där utan även på flera andra platser i världen, bland annat i svenska Arvidsjaur. Har man överlevt det kylslagna kraftprovet klarar man som bil nästan allt - som att bli tagen för en smarrig glass. Bon Apetit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!